مفاهیم پایه

پاداش بلاک چیست؟/بررسی و مقایسه الگوریتم های گوناگون

همه چیز در مورد پاداش بلاک

پاداش بلاک چیست؟ پلتفرم ارز های دیجیتال چگونه طراحی شده است. و پاداش بلاک چگونه و به چه افرادی تعلق میگیرد و چه تفاوتی با کارمزد دارد؟ در این مقاله از سایت جامع فیبودکس به طور اختصاصی در خصوص این موضوع مطالب لازم را ارائه خواهیم کرد. با ما همراه باشید تا به نتایج مورد نظر دست یابیم.

بلاک چین امانت دار دارایی ها


رمز ارز ها سیستم مالی نامتمرکز اند. که با ورودشان به دنیای مالی هدف اصلی تمرکز زدایی و حذف واسطه های بانکی را تحقق دادند. تا کنون سیستم های مالی متمرکز با وجود افراد و تسلط بانک ها بر دارایی ها اعتماد سازی را و یا به بیانی دیگر امنیت مالی را فراهم میکردند.

البته در کنار مزایایی که به همراه داشت. این تسلط بر دارایی اتفاقاتی نظیر  اختلاس و چالش های عملیات بانکی مانند بهره های زیاد از وام های بانکی و… که هریک نوعی سرقت دارایی از سمت بانک ها حساب میشود را رقم میزد. ارز های دیجیتال فرایند امنیت را به دست بلاک چین سپردند. و با این تکنولوژی وابستگی نظام مالی به تسلط نهاد ها بر دارایی ها را از بین بردند.

بلاک چین این کار را در الگوریتم اثبات کار به ماینر ها محول کرده و در الگوریتم اثبات سهام با مشارکت در سهام گذاری ها به انجام رسانده است. پاداش بلاک در پلتفرم اجرایی بلاک چین به سبب انجام مشارکت کاربران برای اعتبار سنجی در نظر گرفته شده است.

در ادامه این مفهوم را در هر دو الگوریتم اثبات کار و اثبات سهام بررسی خواهیم کرد. قبل از آن لازم است تا توضیحی در خصوص پاداش بلاک و کارمزد ارائه دهیم. با ما همراه باشید.

پاداش بلاک چه تفاوتی با کارمزد شبکه دارد؟


پاداش بلاک با کارمزد شبکه تفاوت دارد. کارمزد ها نرخ ثابتی دارد که در واقع مزد هر ماینر برای انجام فعالیت های مشارکتی او در فرایند استخراج است. ماینر ها این هزینه را به حالت ثابت در ازای فعالیت های استخراج دریافت میکنند.

مثلا کاربران شبکه که درون پلتفرم خرید و فروش انجام میدهند. مبلغی از معامله تحت عنوان کارمزد انجام از آن کم میشود. این دقیقا همان حق الزحمه ماینر ها است.  اما پاداش این گونه نیست. و در ازای انجام فعالیت خاص به سبب تشویق ماینر ها است. که ممکن است به یک ماینر تعلق بگیرد و یا نگیرد.

 

پاداش بلاک در الگوریتم اثبات کار


در سیستم اثبات کار ماینر ها در ابتدا به استخراج ارز در شبکه میپردازند. پس از آن بایستی با درگیر کردن توان محاسباتی دستگاه های خود باید عملیات استخراج خود را به اثبات برسانند. این کار با حل معادلات ریاضی و پیدا کردن عدد نانس به انجام میرسد. و پاداش بلاک  از سمت سیستم به ماینر ها تعلق میگیرد.

این بخش تا حد بالایی امنیت مالی شبکه را تامین میکند. هکر ها که درواقع دزدان دارایی های مجازی به حساب می آیند. آنان مانند ماهیگیران فعالی هستند که با رصد کردن باگ های درون شبکه عملیات مجرمانه خود را به انجام میرسانند. حل تابع ریاضی در این مدل سازوکار بلاک چین را از حملات مصون نگه داشته است.

چرا که این توابع با درگیر کردن توان دستگاه های استخراج به دست می آیند. و هکر ها برای انجام حملات سایبری برای شکستن شبکه مجبور به اشتراک گذاشتن نرخ توان قوی تری در سیستم هستند. که تا حد بالایی غیر ممکن است.

ارز های مطرح در دنیای کریپتوکارنسی هستند که با استفاده از الگوریتم اثبات کار تایید تراکنش ها را انجام میدهند. بیت کوین و اتریوم و مونرو و… از دسته این ارز ها هستند.

برای مثال اگر یک هکر قصد حمله به شبکه بلاک چین بیت کوین را داشته باشد میتوان آن را غیر ممکن تفسیر کرد. چرا که به تاریخ امروز قدرت شبکه پردازش بیت کوین ۱۲۵ میلیون تراهش بر ثانیه (TH/S) است. برای شکستن این حجم قدرتی به اندازه 63 میلیون تراهش باید صرف شود. که این خود یک وزنه سنگین برای هکر هات است.

پاداش بلاک در بیت کوین:


به عنوان نمونه بیت کوین را به نیابت از ارز های دیجیتالی که بر مبنای الگوریتم اثبات کار، کار میکنند را انتخاب کرده و پاداش بلاک را در این ارز بررسی خواهیم کرد.

زمان تشکیل هر بلاک در بیت کوین به اندازه ده دقیقه است. یعنی یک ماینر هر ده دقیقه یک بار موفق به پیدا کردن بلاک شده و در ازای آن پاداش بلاک را از شبکه دریافت میکند. مقدار پاداش برای ماینر ها ثابت نیست. و مقدار آن فرق میکند.

تغییر نرخ پاداش بلاک به مقدار استخراج این ارز در شبکه مرتبط است. به دلیل اینکه بیت کوین ارزی است که محدود است. توسعه دهندگان آن رویداد هاوینگ را چاشنی این طرح کرده اند تا بتوانند ارزش بیت کوین را درفرایند استخراج حفظ کنند.

رویداد هاوینگ در واقع نصف شدن مقدار پاداش بلاک ها در مدت زمان هر چهار سال یک بار است. به عبارت ساده تر، اگر ماینر ها در فرایند استخراج مرز 210 هزار بلاک را بشکنند هاوینگ رخ میدهد و پاداش ها به نصف حالت قبل تغییر میکند.

در ادامه:

در ادامه ماینر ها برای این که بتوانند بلاک های استخراج شده را به زنجیره متصل کنند نرخ توان دستگاه ها را درگیر میکنند. این موضوع برای ماینر ها هزینه بردار است. و شبکه برای جلب رضایت ماینر ها پاداش بلاک را درون پلتفرم قرار داده است. تا بدینوسیله برای ماینر ها انگیزه سازی شود. و فرایند استخراج و مشارکت ادامه دار باشد.

ماینر ها بر سر به دست آوردن بلاک رقابت میکنند و پاداش بلاک به اولین ماینری که معادله ریاضی را حل میکند تعلق میگیرد. این خود نشان دهنده انرژی و توان اتلاف شده از سمت سایر ماینر ها است. پس با این حساب کارمزد ها میتواند برای ماینر ها کافی نباشد و در کل فرایند استخراج مقرون به صرفه نباشد. به همین علت اهمیت لزوم پاداش بلاک بیشتر میشود.

مزیت پاداش بلاک


پاداش بلاک درون پروتکل دو مزیت مهم برای شبکه دارد.

  • اول این که عاملی مشوق برای ماینر ها است. هم باعث کسب درآمد آن ها از شبکه است. و هم باعث بالا رفتن امنیت پلتفرم مالی بیت کوین خواهد شد.
  • دومین مزیت باعث به گردش درآمدن بیت کوین هادر نظام مالی دیجیتال خواهدشد.

هاوینگ


همان طور که عنوان کردیم بیت کوین محدود است و زمانی که تمام 21 میلیون واحد استخراج شود تنها هزینه ای که ماینر ها به دست می  آورند کارمزد های تراکنش ها است.

اولین استخراج بیت کوین در سال 2009 اتفاق افتاد و پاداش اضافه کردن هش به شبکه بلاک چین 50 بیت کوین بود. در نوامبر 2012 اولین هاوینگ بیت کوین اتفاق افتاد و پاداش استخراج را به 25 رساند. هاوینگ بعدی در جولای 2016 بودو POW بلاک چین به 12.5 رسید. آخرین هاوینگ Halving نیز در ماه می 2020 (اردیبهشت 1399) بود که پاداش استخراج را به 6.25 بیت کوین رساند.

هاوینگ بعدی در تاریخ ماه می سال 2024 خواهد بود. با انجام هاوینگ 64ام، آخرین بیت کوین های موجود استخراج خواهند شد و بعد از آن درآمد ماینرها از طریق کارمزدهای تراکنش خواهد بود.

استخر های استخراج و پاداش بلاک


شاید با مطالعه  مطالب فوق به این ایده رسیده باشید که سرمایه گذاری بر روی استخراج ارز دیجیتال توام با پاداش بلاک میتواند پروژه ای پول ساز به حساب آید. اما این گونه نیست. و تعداد کثیری از ماینر ها توانایی استخراج ارز در حالت مستقیم را ندارند. و مسئله به این سادگی ها نیست.

یک کار شبکه با تهیه دستگاه استخراج شاید تا سالیان سال نتواند پاداش بلاک را نصیب خود کند. رقابت بر سر دستیابی به پاداش بسیار است و معمولا شامل حال کهنه کار ها و با سابقه های این حوزه میشود.

همین موضوع خود باعث رشد ایده استخر استخراج و قرارگیری آن درون پلتفرم شد. استخر استخراج این مشکل را به سادگی حل کرده است. بر اساس این طرح تماکی ماینر ها با روی هم قرار دادن توان دستگاه هایشان درون بستری به نام استخر استخراج، توانی قوی را ایجاد و حال با نیرویی قابل توجه به دنبال دریافت پاداش بلاک میروند. در این حالت شانس دریافت پاداش بلاک بالا رفته و در ادامه به میزان توان های به اشتراک گذاشته شده پاداش به گروه تعلق میگیرد.

پاداش بلاک در پروتکل اثبات سهام


الگوریتم  Proof of Work  یکی از الگوریتم های اجماع در شبکه بلاک چین است. که پس از الگوریتم اثبات کار معرفی شد و پا به عرصه بلاک چین گذاشت. الگوریتم اثبات سهام با هدف برطرف کردن اشکالات و معایب الگوریتم اثبات کار ارائه شد. و نسخه بهتری را از خود ارائه داد.

همان طور که می‌دانید کار ماینر ها این است که بلاک ها را پیدا کنند و در قبال پیدا کردن بلاک های جدید در بلاک چین پاداش و یا کارمزد تعیین شده را دریافت کنند. در این طرح ارائه شده از اثبات سهام روال کار به این صورت است که اعتبار سنج ها باید برای شروع کارشان اول توکن بومی و یا مربوط به شبکه را خریداری کنند. و سپس آن را در اختیار شبکه قرار دهند.

سهام پرداختی در داخل بلاک چین قفل می‌شود تا به کمک آنها بلاک ها تایید شوند. بر طبق میزان سهام گذاری اعتبار سنج ها پاداش خود را دریافت می‌کنند. به طبع هرچه سهام سپرده گذاری شده بیشتر باشد پاداش بیشتری از آن سرمایه گذار خواهدشد.

امنیت پروتکل اثبات سهام


امنیت شبکه در پروتکل اثبات سهام نیز جالب و قوی است. برای اینکه یک هکر بتواند وارد شبکه شود و به آن حمله کند در ابتدا باید سهام و ارزش تهیه کند. با این تفاسیر چیزی قریب به چهل درصد از توکن ها را باید در اختیار داشته باشد. تا موفق به انجام این عملیات شود.

در حالتی فرض کنیم که حتی اگر این کار هم، ممکن به نظر برسد. پس از هک شدن و سرقت شبکه ارزش آن ارز با سقوط شدیدی همراه می‌شود. که طبیعتا شخص هکر با در دست داشتن 40 درصد از سهام، اولین مال باخته به حساب می آید!

چیزی شبیه به اینکه شخصی از خزانه طلا پس از تهیه 50 درصد از کل طلا های موجود دست به سرقت بقیه طلا های خزانه را بزند. با اتمام کار، طلا تبدیل به یک شی بی ارزش شود.

در این الگوریتم اعتبار بر اساس توان هش نیست. و به میزان مشارکت مالی مرتبط است. ارز های تزوس، کاردانو، پولکادات و… از این الگوریتم پیروی میکنند.

مطالب مرتبط:


هاوینگ چیست؟/
الگوریتم اثبات کار چیست و در چه پلتفرم هایی اجرا میشود؟
الگوریتم اثبات سهام چیست و در چه پلتفرم هایی استفاده میشود؟
نانس Nonce چیست؟ نحوه پیدا کردن نانس چگونه است؟
هش Hash | هش ریت HashRate  | کاربردهای آن

 

نوشته های مشابه

5 1 رای
رتبه مقاله
مشترک شدن
اطلاع رسانی کن
guest
0 نظرات
بازخورد داخلی
مشاهده همه نظرات
دکمه بازگشت به بالا
0
دیدگاه خود را به اشتراک بگذاریدx