لیبرا ارز دیجیتال فیسبوک/ بررسی پلتفرم و عملکرد آن در فضای کریپتوکارنسی
لیبرا چیست؟ بررسی مزایا و معایب ارز دیجیتال لیبرا
معرفی لیبرا Libra
در سال 2019 یک پروژه ارز دیجیتال به نام لیبرا به دنیای ارز ها معرفی شد. که بسیار چالش برانگیز بوده است. وایت پیپر این ارز در تاریخ هجدهم ژون 2019 به طور رسمی ارائه شد. و در آن به جزییات این پروژه پرداخته شد.
بر اساس این طرح آغاز فعالیت این پروژه در روز های پایانی سال 2019 برنامه ریزی شده بود. اما لیبرا قبل از شروع فعالیت خود با مخالفت های شدیدی از سمت بانک ها و وال استریت و دولت آمریکا مواجه شد. آنان تولد این ارز را خطر جدی برای بی ثبات شدن ارز آمریکا میدانند. همین موضوع باعث شد که اجرایی شدن این پروژه به تعویق بیافتد. و فیسبوک به چالش های گوناگون دعوت شود. و از پی آن به مذاکرات مختلف با قانون گذاران بپردازد.
فیس بوک با شعار “ارز جهانی برای استفاده میلیون ها نفر از مردم” پا به میدان گذاشت. هدف فیس بوک مبادلات مالی در سطح جهانی است. با این رویکرد که این مبادلات بر پایه شبکه امن بلاک چین در بالا ترین سرعت انجام شود. چیزی شبیه به ارسال یک ایمیل ساده. کاربران فضای مجازی که یک خانواده 2 میلیاردی است. که با تولد ارز لیبرا اعضای اینستاگرام و واتس اپ و فیس بوک در این بستر بتوانند معاملات مالی خود را انجام بدهند.
چتر حمایتی
فیسبوک در ابتدا با دست حمایتی 28 کمپانی بزرگ از لیبرا به میدان آمد. ویزا کارت، مسترکارت، پی پال، اوبر، کوین بیس و…تعدادی از این 28 عضو بوده اند. پس از ارائه وایت پیپر این ارز دیجیتال و مخالفت های قانون گذاران پی پل، ویزا، ای بی و مستر کارت از این اتحاد خارج شدند. و دست از حمایت لیبرا برداشتند. ارز دیجیتال فیسبوک هم اکنون 20 حامی اصلی دارد که این تعداد قابل گسترش خواهد بود.
ارز های پشتیبان libra
لیبرا یک ارز دیجیتال با ثبات است. که بر خلاف سایر ارز ها با پول ملی پشتوانه میشود. این پول ها از دارایی ها و ذخایر ارزی libra است. هدف از این پشتیبانی مالی ثابت نگه داشتن نوسانات قیمتی آن است. فعلا با چهار ارز فیات یعنی دلار، یورو، ین و پوند به توسعه شبکه پرداخته و در آینده قصد افزایش پوشش دهی ارز های دیگر را در فهرست خود دارد.
معیار های ارز ها برای قرار گیری در لیست پشتیبانی لیبرا
- استقلال دارایی: یعنی نرخ تغییرات آن به ارز دیگری وابسته نباشد.
- دسترسی آن باید یا به وسیله بانک ها باشد، یا دارایی آزاد و در دسترس باشد.
- رسمیت جهانی داشته باشند. مانند سهام شرکت اپل
- طلا یا بیت کوین هم قابلیت پشتیبانی را دارند. چون در بازار های جهانی چندین مرتبه معامله شده اند. پس دارای ارزش اند.
موضوع اینجاست که فیس بوک تنها معطوف به هدف ایجاد ارزدیجیتال با پشتوانه پول فیات نیست. بلکه قصد دارد علاوه بر ارز دیجیتال با ثبات توکن سرمایه گذاری لیبرا را با پشتوانه سایر ارز ها را ه اندازی کند. فیس بوک این توکن را یک توکن اوراق بهادار معرفی میکند.
سهام داران
لیبرا ارزی است که دسترسی آن با همه افراد میسر است. از آن جا که توکن اوراق بهادار است عرضه اولیه آن به صورت خصوصی میباشد. یعنی در ابتدا صاحبان سهم مجوز خرید آن را پیدا میکنند. و به طبع از پی آن صاحب سود های ناشی از رشد توکن نیز خواهند شد. این 20 کمپانی که برای همکاری با لیبرا دست بلند کرده اند. با حداقل 10 میلیون دلار جهت ایجاد همکاری و اعتبارسنجی سرمایه گذاری کرده اند.
در عوض آنان از این پلتفرم توکن سرمایه گذاری را دریافت کرده اند. سرمایه گذاران تنها با شرط راه اندازی موفقیت آمیز شبکه قادر به نقد کردن توکن ها خواهند بود. لازم به ذکر است که سرمایه گذاران میتوانند تنها به صورت سرمایه گذار در این پروژه سهیم باشند. و در خصوص نود شدن مختار اند. اما قابلیتی که نود در شبکه دارد و ایجاد حق رای برای صاحبان سرمایه است.
بررسی لیبرا از دید فنی
الگوریتم لیبرا
برای عملکرد آن از مدل اثبات کار بهره نبرده است. توسعه دهندگان الگویی به نام «LibraBFT» را که بسیار شبیه به الگوریتم اثبات سهام است. برای این پلتفرم در نظر گرفته اند. تراکنش ها نیز با اجماع دو سوم نود ها که از سهام داران محسوب میشوند به تایید خواهند رسید. این کار در ابتدا تنها بر عهده سهام داران اصلی است.
سرمایه گذاری
شرط لازم برای سرمایه گذاری در لیبرا وجه نقد میباشد. که مبلغ پایه آن ده میلیون دلار است. از این وجه به عنوان وثیقه و به نوعی پشتوانه برای مشارکت استفاده میشود. در برنامه ریزی های توسعه دهندگان امکان سرمایه گذاری بر این ارز برای سایر افراد و یا تعداد بیشتری از افراد فراهم خواهد شد.
بلاک چین
توسعه لیبرا به نوعی فراتر از یک ارز دیجیتال است. چون توسعه دهندگان بلاک چین libra را کاملا اختصاصی حتی با زبان برنامه نویسی منحصر به فرد خود به نام move طراحی و به مرحله اجرا رسانده اند.
بر طبق مطالب ارائه شده در وایت پیپر سرعت در نظر گرفته شده برای تایید تراکنش ها چیزی حدود 1000 تراکنش بر ثانیه است. که بر طبق عرضه و تقاضا آن را منعطف و قابل گسترش توصیف کرده اند. از نظر کارمزد تراکنش ها چیزی نزدیک به صفر برای هر تراکنش در نظر گرفته شده است.
پس از آن سیستم لیبرا بر مبنای یوزر آیدی و پسورد است. و نیازی به ثبت اطلاعات شخصی درست در آن در نظر گرفته نشده.
هدف ایجاد پروژه ارز دیجیتال فیس بوک چیست؟
توسعه دهندگان این ارز هدف خود را بر روی افرادی معطوف کرده اند. که دسترسی درست و راحت به امکانات و خدمات بانکی را ندارند. با نیاز سنجی و تحقیق، تیم توسعه به عدد 1.7 میلیاردی افراد محروم به تکنولوژی مالی رسیده اند. یعنی به طور تقریبی نیمی از افراد بزرگسال! با آنالیز بیشتر این آمار میتوان گفت 70 درصد از مشاغل کوچک دسترسی به امکانات ساده بانکی را ندارند! و برای انجام عملیات مالی خود 25 میلیارد دلار صرف انجام تراکنش های مالی بین کشور ها است. این آمار تکان دهنده است. و لیبرا آن را برای جلوگیری از سوخت شدن پول و توسعهی خود هدف قرار داده است.
موضع گیری شرکت ها و شرایط همکاری
با هدف قرار دادن جامعه محروم از تراکنش های بین المللی شرکت ها و کمپانی های زیادی جهت بالابردن منافع خحود و انجام تراکنش های مورد نیاز خود تمایل به همکاری و حمایت از این ارز را پیدا کرده اند. با این تفاسیر لیبرا به عنوان پیشتاز شرایط خاصی را برای تایید سرمایه گذاران وضع کرده است. یکی از این شروط ثبت سابقه حداقل پنج ساله در زمینه اقدامات جلوگیری از فقر را در رزومه کاری خود ثبت کرده باشند. و بعد لزوم بالا بودن بودجه عملیاتی آنان از دیگر شروط لازم برای تایید توافق همکاری است. این مبلغ عددی بیش از 50 میلیون دلار تعیین شده است.
رابط کاربری
رابط کاربری در ویدئویی از سمت لیبرا توضیح داده شده است. در این فیلم سرعت انجام تراکنش ها در کسری از ثانیه به نمایش گذاشته شده است. همچنین کاربران که با استفاده از کوین های لیبرا قادر به انجام تراکنش های خود هستند. موجودی حساب کاربران در کیف پول های آنان با بر اساس واحد پول فیات قابل رویت است. علاوه بر آن این کیف پول مقادیری که فرستنده برای ارسال ارز مورد نظر خود در نظر میگیرد. را نیز بر واحد پول فیات نمایش میدهد.
کیف پول
یکی از شرکت های زیر شاخه فیس بوک به نام کالیبرا، به طور مجزا و مستقل در دست تیم توسعه لیبرا قرار دارد. این شرکت با ارائه یک کیف پول نرم افزاری برای کاربران امکان انجام سرویس های مالی را فراهم خواهد آورد. این والت بر اساس رابط های کاربری شبکه های مجازی زیر نظر فیسبوک مانند اینستا و واتس اپ اجرایی میشود.
مزایای ارز دیجیتال فیسبوک
لیبرا به عنوان ارز ارائه شده توسط کمپانی فیسبوک مزایای بسیاری دارد. و تاثیر های جالبی بر بازار خواهد گذاشت. که این اثرات دو جانبه است و قابل اغماض هم نیست.
بر طبق وایت پیپر و توضیحات توسعه دهندگان، لیبرا میتواند تاثیر زیادی بر افزایش کاربران ارز دیجیتال داشته باشد. این پروژه تمرکز بالایی بر روی افرادی که دسترسی مالی بین المللی ندارند دارد. این خود یک طرح تشویقی قوی برای ورود افراد به بازار سرمایه ارزهای دیجیتال است. چون موسسات خرد قطعا برای سهولت کار خود نیز از این طرح استقبال خواهند کرد.
فیس بوک نیز با ارائه طرح مالی اش میتواند به عنوان یک “تامین کننده ی قابل اطمینان” در زمینه هایی مانند تجارت الکترونیک، ارائه برنامه های کاربردی و… معرفی شود.
ایجاد خدمات مالی بدون محدودیت مکانی از دیگر مزایای مهم و قابل توجه این ارز است. عملیاتی شدن این طرح تاثیر بالایی در سهولت کاری کاربران و کاهش فقر خواهد داشت.
تغییر ارزش گذاری های مالی از دیگر آثار ظهور این ارز دیجتال است. هم اکنون مبنای ارزش گذاری های مالی دلار است. اما با روی کارآمدن لیبرا در واقع واحد جدیدی به بازار مالی عرضه میشود که باعث از بین رفتن وابستگی ارز ها با دلار خواهد شد.
لیبرا چه شباهت ها و تمایزاتی با ارز های دیجیتال نامی دارد؟
توسعه دهندگان فیس بوک که طرح ارز دیجیتال انحصاری خود را پایه ریزی کرده اند. همواره در کارنامه عملکردی خود به دنبال بهبود شبکه بوده اند. و با ارائه ورژن های جدید از ایده ها بهترین حمایت را صورت میدهد. همین اخلاق کاری را نیز در توسعه ارز لیبرا به کار گرفته اند. آنان دائما در حال تجسس در خصوص توسعه ویژگی های بلاک چین خود هستند.
بیت کوین:
این موضوع در مقایسه با بیت کوین این گونه نمود دارد: در بلاک چین بیت کوین تنها کلید خصوصی و عمومی به ثبت میرسد. و هیچ اثری از هویت افراد در آن مشاهده نمیشود. در پروژه ارز لیبرا هم قرار نیست هویت افراد در بلاک چین ذخیره شود. افراد میتوانند چند کلید داشته باشند. و این کلید ها لزوما با هم ارتباطی نداشته باشند. با ایجاد حساب های کاربری متعدد با یوزر آیدی های مختلف این کار قابل انجام خواهد بود.
هایپر لجر:
نود ها برای تایید تراکنش ها در ساختار لیبرا بر اساس توافق جمعی عمل میکنند. این ارز دیجیتال علاوه بر اتفاق جمعی به صورت رندوم یکی از اعضا انتخاب میشود. تا آرا را شمارش کند. تکیه پروژه لیبرا بر اساس شناخت است. با توجه به این که اعضای سهام دار در ابتدای شروع پروژه این ارز افرادی با سابقه هستند. پس طبعتا احتمال خطا کاهش پیدا میکند.
تزوس:
حق رای در libra با بنیان گذاران است. این افراد در قبال مبالغ سرمایه گذاری که پیش تر توضیح دادیم (حداقل ده میلیون دلار) توکن لیبرا دریافت میکنند. افرادی که صاحبان توکن هستند در انجام طرح ها حق را دارند. این حق رای دامنه گسترده تری را دارد. مانند مدیریت استیبل کوین ها، مجوز های لازم برای اضافه شدن نود های شبکه و… است. در برنامه ریزی های توسعه دهندگان برای این ارز قرار است که در آینده خانواده سرمایه گذاری لیبرا برای سرمایه گذاری در شرایط هایی خاص بزرگ تر شود. و سیستم به حالت اثبات سهام گرایش بیشتری پیدا کند.
اتریوم:
توسعه دهندگان برای کاربران قابلیت های اجرایی دستور های مختلف برای والت های شخصی در ارتباط با قراردادهای هوشمند را در نظر گرفته است. و با تایید نظر اتریوم این قابلیت را به صورت نیازمند پرداخت مالی طراحی کرده است.
پس از آن در قیاس با ارز اتریوم لیبرا دو تفاوت در پلتفرم قرارداد های هوشمند خود لحاظ کرده است.
- تعداد کاربران مجاز و دارای دسترسی به پروتکل، که در لیبرا این تعداد محدود است.
- و مورد دوم مجموعه ای از کد ها است. که در هر تعداد کیف پول قابلیت ذخیره شدن را دارد.
همچنین لیبرا نیز مانند اتریوم تمایل به گرایش به سمت پروژه اثبات سهام را دارد. و اثبات کار را رد میکند. آنان عملکرد اثبات کار را ضعیف میدانند. و آن را در دستور العمل خود قرار نداده اند.
بایننس کوین:
لیبرا با ایده سوزاندن کوین را از بایننس کوین برای خود طرح ریزی کرده است. این طرح هدف افزایش کوین را ندارد. بر اساس این طرح بایننس در پلتفرم خود، توکن مخصوص اش را به هدف سهولت کاربران در پرداخت کارمزد های خود ایجاد و بخشی از سود حاصل را در برنامه ای منظم میسوزاند. لیبرا نیز همین اصول را با هدفی جز افزایش کوین های خود اجرا خواهد کرد.
کودا:
کودا یک ارز دیجیتال که در بین کاربران از شناخت کمتری برخوردار بود. بر مبنای حذف اطلاعات اضافی از بلاک چین خود راه اندازی شد. کاربران قابلیت کنترل آخرین بلوک از تراکنش های خود را جهت کنترل اطلاعات با دفتر کل توزیع شده را داشتند. لیبرا با در نظر گرفتن این موضوع که اطلاعات ثبت شده در هر بلاک چین ممکن است زیاد باشد. و توانایی پردازش این اطلاعات از سرور های شخصی ممکن نباشد. قابلیت حذف اطلاعات غیر ضروری مانند حذف اطلاعات تراکنش های منسوخ شده را ایجاد کرده است.
لیبرا و چالش های دولتی
پس از ارائه لیبرا و آماده سازی آن با شروع یک فعالیت انقلابی در اوخر سال 2019 چالش جدیدی از سمت نظام های سرمایه داری و مالی دولت و وال استریت و… در اعتراض به شروع به کار کردن این ارز برای لیبرا چالش ساز شد. نگرانی ها حاکی از بی ثبات شدن ارز آمریکا در مقابل ارائه ارز دیجیتال فیسبوک بود. این رمز ارز قبل از اینکه کار خود را آغاز کند تبدیل به کابوسی برای دولت آمریکا شد.
علاوه بر آن وزیر خزانه داری آمریکا، وزیر اقتصاد کشور هایی مانند آلمان و فرانسه به طور رسمی مخالفت خود را با پروژه ارز دیجیتال فیسبوک اعلام و موقتا تا روشن شدن جزییات فعالیت های لیبرا اجازه فعالیت به این رمز ارز را نداده اند. در این حال مارک زاکربرگ برای مذاکرات آماده شد. و در کنگره آمریکا به پاسخگویی جهت شفاف سازی جزییات پروژه پرداخت.
نگرانی های مقامات از گسترش ارز لیبرا در خصوص پولشویی، تضعیف شدن ارز ملی،و عدم تامین مالی توریست ها جدی است. با این تفاسیر مدیر عامل آن یعنی مارک زاکر برگ از طرف تیم توسعه در حال مذاکرات است. تا با جلب اطمینان دولت ها فعالیت خود را آغاز کند. وی اعلام کرده است که بدون تایید دولت، ارز لیبرا هیچ فعالیتی را آغاز نخواهد کرد.
توسعه دهندگان
بد نیست تا کمی در مورد توسعه دهندگان ارز دیجیتال لیبرا بیشتر بدانیم. در وایت پیپر ارائه شده این ارز دیجیتال برای معرفی لیبرا نام دو تن از شاخص های این طرح مانند مدیریت عامل آن یعنی شخص مارک زاکربرگ و مدیریت ارشد بلاک چین اختصاصی یعنی دیوید مارکوس دیده نمیشود.
اسامی 53 نفر از توسعه دهندگان در این وایت پیپر حاکی از تیم فوق العاده قوی و تکنیکی شامل برجسته ترین افراد در شاخه های مرتبط علوم کامپیوتر و هوش مصنوعی از بهترین دانشگاه های دنیا از اقصی نقاط جهان به چشم میخورد. که انتظار میرود با این تیم رویایی عملکردی فوق العاده از بلاک چین این رمز از دیده شود. کریستین کاتالینی، بن موور، جورج دنزیس، فرانسیس گاریلو، رامنیک آروزا و… بخشی از ستارگان توسعه دهندگان این مجموعه هستند.
در نتیجه:
لیبرا ارز دیجیتال شرکت فیسبوک است. که با اهداف جالب مانند سهولت در پرداخت های بین المللی، حمل و نقل ها و حذف زمان و هزینه های تحمیلی با هدف قرار دادن جوامع محروم از دسترسی های خدمات بانکی پا به میدان گذاشته است. پلتفرم لیبرا یک پلتفرم قوی و کارآمد است. و قاعداتا این رمز ارز تغییرات زیادی در خصوص جذب افراد زیادی به فضای کریپتو و… خواهد داشت.
با وجود ترس دولت ها از روی کار آمدن این ارز امید است که فیسبوک بتواند از این چالش ها عبوری موفقیت آمیز را داشته باشد. چون گسترش این ارز باعث ایجاد تحولی عظیم در نظام مالی خواهد شد.