بلاک چین در بانکداری چه کارهایی می تواند برای ما انجام دهد؟
بلاک چین در بانکداری و کاربرد های آن جمله ای است که شاید در دنیای دیجیتال با آن برخورد کرده باشید.
هنگامی که صحبت از بلاک چین می کنیم منظور ما فقط امنیت و نگهداری اطلاعات یا به دست آوردن ارزهای دیجیتال نیست، بلکه در مورد یک فناوری عظیم و متحول کننده در عصر دیجیتال صحبت می کنیم. این فناوری در آینده ای نزدیک ساختارهای مالی، اقتصادی و اجتماعی را تغییر خواهد. اگرچه امروزه از بلاک چین در زمینه های مختلف استفاده می شود، اما هنوز قابلیت های زیادی از این فناوری استفاده نشده و عموم مردم با این فناوری آشنا نیستند.
مطمئنا اگر کار شما با حساب های مالی باشد، با دفتر کل آشنا هستید. این دفتر برای ذخیره سازی اطلاعات مالی، بدهی و سود و زیان استفاده می شود. اطلاعات به صورت دستی روی کاغذ ثبت می شود.اگرچه امروزه این اطلاعات روی سیستم و نرم افزار های حسابداری و حسابرسی نیز ثبت می شود، اما معمولا دفتر را کنار سیستم ها نیز استفاده می کنند.
ثبت اطلاعات در سیستم در قالب پایگاه داده متمرکز انجام می شد. برای ذخیره سازی، پردازش و گرفتن خروجی این پایگاه های داده به صورت مدیریت پایگاه داده تعریف می شد. با انجام این کار امکان دست کاری و از بین بردن اطلاعات نیز وجود داشت.
برای رفع این موضوع و مشکل، پایگاه داده توزیع شده سنتی طراحی شد. هر یک از اعضای شبکه اجازه ذخیره سازی و پردازش رکوردهای پایگاه داده را داشته باشند ولی مدیر پایگاه وظیفه کنترل را داشت. در این سیستم نیز مشکلاتی وجود داشت، مانند اینکه یک سری نودها مخرب بودند و داده ها قبل از اشتراک گذاری دستکاری می شدند. بنابراین استفاده از پایگاه داده توزیع شده هم نتوانست راه حلی برای انجام درست این کار باشد.
قابلیت های بلاک چین
همانگونه که در مقاله بلاک چین و کاربرد های آن توضیح دادیم، بلاک چین مجموعه ای از بلاک ها می باشد که به صورت زنجیره ای به هم متصل شده اند. هرکدام از بلاک ها به کمک الگوریتم ها ی رمزنگاری، اطلاعات بلاک قبلی خود را دارند. کوچکترین دستکاری در اطلاعات باعث می شود خروجی کاملا عوض شود و آن بلاک از زنجیره خارج شود. قابلیت هایی مانند تغییر ناپذیری، توزیع شدگی، افزایش امنیت، دفتر کل توزیع شده، تسویه سریع بلاک چین را فناوری پیشرفته و قابل اعتمادی کرده است.
در این مقاله به کاربرد بلاک چین در صنعت بانکداری و مالی می پردازیم.
بلاک چین در صنعت بانکداری و مالی
هرچه موسسات مالی بیشتر با فناوری بلاک چین آشنا می شوند و از آن استفاده می کنند، دیگر سیستم های مالی بیشتر ترغیب به استفاده از این سیستم می شوند. وجود ویژگی های خاص بلاک چین مانند صرفه جویی در هزینه ها، امنیت بالا و سرعت بیشتر می توانند رضایت مشتری های خود را بهبود بخشیده و استفاده از بلاک چین در سیستم بانکداری بیشتر شود.
هاروارد بیزینس Harvard Business نشریه معتبر دانشگاه هاروارد پیش بینی کرد همان گونه که اینترنت باعث انقلاب و تحول در رسانه ها شد، بلاک چین نیز باعث تحول در سیستم بانکداری خواهد شد.
بلاک چین بستری برای ارزهای دیجیتال است که مدت زیادی نیست وارد بازارهای ارزی شده اند. فناوری بلاک چین تمام کارهایی که برای انجام آن ها نیاز به واسطه هایی مانند موسسات مالی و بانک ها بود را به دست خود کاربران سپرده است. انجام تمام عملیات مالی مانند ایجاد سرمایه، انتقال دارایی ها، انجام پرداخت ها، ایجاد کسب و کارهای جدید همه با این فناوری قابل اجرا می باشد. بلاک چین مانند یک بانک اطلاعاتی متمرکز عمل می کند. این فناوری با با ذخیره تمام اطلاعات مربوط به پرداخت ها و تراکنش ها در شبکه، از اطلاعات شخصی و مالی مشتریان حفاظت می کند و امکان تغییر در اطلاعات و دسترسی به حساب های اعضای شبکه را کاملا از بین می برد. همچنین در کشف مسائلی مانند کلاهبرداری ها و حمله های سایبری کار را بسیار آسان می کند.
با استفاده از بلاک چین نیاز به اشخاص ثالث در سیستم های وام دهی از بین می رود. این کار باعث می شود پروسه گرفتن وام آسان شود و بهره وام بانکی کاهش چشمگیری داشته باشد. در کل وجود بلاک چین می تواند انجام تمام عملیات بانکی را سریع تر، ارزان تر و امن تر کند.
-
ایجاد سرمایه :
کارآفرینان و توسعه دهندگان برای جلب توجه سرمایه گذاران و اسپانسرها ساعت ها به جلسه با افراد مختلف می نشینند، تا بتوانند آنها را متقاعد کنند که هزینه های مربوط به کار را تامین کنند. این کار گاهی وقت ها بی نتیجه خواهد ماند یا اینکه زمان طولانی را نیازمند است.
به لطف بلاک چین امکان جذب سرمایه از طریق توکن ها فراهم شده است. عرضه اولیه توکن ها به کارآفرینان این امکان را می دهد که بدون نیاز به سرمایه گذاران سنتی یا شرکت سرمایه گذار سرمایه، سرمایه خود را تامین کنند. از این رو شرکت های کار آفرین می توانند روند معمولی جذب سرمایه را برای عموم مردم آسان و امکان پذیر کنند.
-
اجرای قرارداد هوشمند:
قراردادهای هوشمند، نوعی قرارداد دیجیتالی می باشند که به صورت خودکار توسط پروتکل های کامپیوتری به کار گرفته می شوند. این قرارداد ها نوعی توافق می باشند که بدون نیاز به اعتماد طرفین به یکدیگر، در صورت لزوم اجرا می شوند. این شرایط از قبل توافق تعیین می شوند و در صورتی که یکی از شرایط درج شده عملی نشود، این قرارداد اجرا می شود.
در سیستم بانکی می توانیم با استفاده از بلاک چین و امنیتی که ایجاد می کند، و همچنین قرارداد هوشمند، تراکنش های مالی خود را انجام داد.
قراداد هوشمند توسط دو طرف تائید می شود و سپس طرفین به توافق می رسند. قرارداد هوشمند توسط الگوریتم اجرا می شود تا در در هنگام لزوم شرایط آن اجرایی شود. پول بلوکه شده بعد از تائید توافق نامه آزاد می شود.
قرارداد هوشمند نیاز به اعتماد را از بین می برد. این کار خطرات توافق مالی و شکایات و سر درآوردن از دادگاه را به حداقل می رساند.
-
انجام پرداخت ها:
فناوری بلاک چین با روشی امن و کم هزینه برای پرداخت، نیاز به وجود و تائید شخص ثالث را از بین می برد. همچنین زمان پردازش و انتقالات بانکی را نسبت به بانک های معمولی کاهش می دهد. به طور مثال معاملات بیت کوین می تواند از 30 دقیقه تا 16 ساعت طول بکشد، این زمان در بانک های سنتی به طور میانگین 3 روز می باشد.
آسان کردن پرداخت ها برای بانک ها بسیار خوب و به صرفه است. زیرا از هزینه ها را کم می کند و سود را بالا می برد. برای همین کاهش هزینه ها خواست سیستم بانکداری می باشد.
ارزهای دیجیتالی مانند بیت کوین و اتریوم روی بلاک چین های عمومی ساخته شده اند و همه افراد می توانند برای دریافت و ارسال ارزهایشان از آنها استفاده کنند. بنابراین بلاک چین های عمومی به همه مردم در سراسر جهان این امکان را می دهد که پرداخت و مبادلات مالی سریع، ارزان و بدون مرز را داشته باشند.
-
اشتراک گذاری و ذخیره سازی سوابق:
استفاده از فناوری بلاک چین می تواند باعث صرفه جویی زیادی در هزینه ها شود. این رقم می تواند بین 8 تا 12 میلیارد نیز برسد. این مبلغ 30 درصد از هزینه های زیرساختی هشت بانک جهانی بزرگ دنیا می باشد.
روش های سنتی ذخیره سازی با کاغذ، هزینه ها را برای موسسات و شرکت ها افزایش می دهد.
برآورد هزینه ها نشان می دهد حذف کاغذ، حدود 60 تا 70 درصد از هزینه های شرکت ها و سازمان ها را کاهش می دهد. همچنین بانک ها مخزن اطلاعات و سوابق مشتریان خود می باشند. نگه داری این اطلاعات نیاز به فضای زیادی دارد و حفاظت در برابر آسیب ها را نیازمند است.
-
کاهش زمان :
انجام فرآیند های بانکی معمولا سلسله مراتب خاص خود را دارد. اگرچه فرآیند ارزیابی به بانک ها و مراکز اطلاعاتی کمک می کند تا بر صحیح بودن اطلاعات کنترل داشته باشند.
اما این کار زمان و هزینه ها را افزایش می دهد. فناوری بلاک چین روند انجام کار را سریع تر و آسان تر می کند و تغییری اساسی ایجاد کند.
-
هزینه تراکنش کمتر:
هزینه انجام تراکنش ها در بلاک چین بسیار کم و ناچیز است. کاربران برای برخی تراکنش ها لازم است هزینه ای پرداخت کنند. اما انجام تراکنش های بانکی همه هزینه دار می باشند.
-
شناخت مشتری:
یکی از مهم ترین مراحل انجام کار در سیستم های بانکی تائید هویت مشتری می باشد. این کار برای جلوگیری از پول شویی و پیگیری های قضایی کلاه برداری ها می باشد.
همانگونه که می دانید بلاک چین نیازی به احراز هویت افراد ندارد و روند کار را آسان می کند. البته بلاک چین امکان مدیریت و کنترل اطلاعات را دارد. انجام تراکنش های مالی در بلاک چین در زمان کوتاه و هزینه ای کم انجام می شود.
-
امنیت:
یکی از مهم ترین فاکتورها در سیستم های مالی امنیت اطلاعات و تراکنش ها می باشد. همانگونه که میدانیم امنیت شبکه بلاک چین در بالاترین حد ممکن قرار دارد.بلاک چین می تواند برای داده ها و اطلاعات بانکی فضایی را ایجاد کند که در امنیت کامل کارها و تراکنش های خود را انجام داده و روی آنها مدیریت و کنترل داشته باشند.