بلاک چین و اینترنت اشیا IOT
معرفی اینترنت اشیا و کاربرد آن در بلاک چین
بلاک چین و اینترنت اشیا IOT و کاربردهای آن
امروزه کاربرد بلاک چین در زمینه ها و حوزه های مختلف موضوعی است که بسیار به آن پرداخته می شود و مورد توجه همه می باشد.
فناوری بلاک چین قابلیت های زیادی را دارد. در مقاله هایی جداگانه این کاربرد ها را برایتان توضیح داده ایم. در این مقاله به معرفی بلاک چین و اینترنت اشیا IOT در آن می پردازیم.
اینترنت اشیا Internet of Thing چیست؟
IOT یا اینترنت اشیا یک سیستم به هم پیوسته می باشد. این سیستم شامل تمام چیزهایی است که با شناسه های منحصر به فرد UID هویت پیدا کرده اند. تجهیزات رایانه ای، ماشین های مکانیکی و دیجیتال، اشیا، حیوانات یا افراد می توانند شامل این سیستم باشند. سیستم اینترنت اشیا قابلیت انتقال داده ها روی شبکه را داراست، این انتقال بدون نیاز به تعامل بین انسان ها یا با رایانه می باشد.
Internet Of Thing یا اینترنت چیزها در زبانی ساده تر به میلیاردها دستگاهی اشاره می کند که در سراسر جهان به اینترنت متصل اند و داده ها را جمع آوری کرده و با یکدیگر به اشتراک می گذارند.
با پیشرفت تکنولوژی و ظهور تراشه های ارزان قیمت کامپیوتری و شبکه های بی سیم Wireless در تمام مکان ها و همه ی زمان ها این امکان وجود دارد که همه چیز Thing (اینترنت اشیا) از یک وسیله کوچک مانند خودکار تا یک هواپیمای بزرگ در اینترنت اشیا هویت پیدا کرده و به اینترنت متصل شوند و جزئی از اینترنت اشیا IOT باشند.
ارتباط بلاک چین و اینترنت اشیا IOT
استفاده از بلاک چین در اینترنت اشیا بستگی به خدمات و محصولات شما دارد. بهترین موقعیت برای به کاربردن سیستم بلاک چین جایی است که لازم باشد گروهی از مردم به هم اعتماد کنند تا بتوانند کارهای خود را انجام دهند. بلاک چین و قراردادهای هوشمند به دلیل دارا بودن یک سری قابلیت ها، این امکان را برای ما فراهم می کنند تا بتوانیم از خدمات بلاک چین بدون نیاز اعتماد کردن به کسی کارهای خود را انجام دهیم.
مثالی برای کاربرد بلاک چین در اینترنت اشیا، شرکت بزرگ فیلامنت Filamentمی باشد. این شرکت با همکاری یک شرکت بزرگ خودروسازی در میشیگان، مرکز فروش مجازی خودرو را راه اندازی کردند.
شرکت فیلامنت پلتفرمی ایجاد کرد که سوابق دقیق ماشین های کارکرده به وسیله پورت در آن ثبت شود.
این پورت به خودرو متصل شده و تمام موارد مربوط به آن خودرو در آن ثبت می شود. در این سیستم اطلاعات توسط این دستگاه از پورت خارج می شوند و به بلاک چین منتقل می شوند و در آن ثبت می شوند. تمام اطلاعات خودرو مانند باز شدن ایربگ ها یا تعویض شدن قطعات خودرو نیز می توانند در آن ثبت شوند. این اطلاعات بدون تغییر ثبت شده و هیچ کس نمی تواند آنها را تغییر دهد. اگر این پورت از خودرو جدا شود، به معنای این خواهد بود که اتفاقات مشکوکی برای آن خودرو افتاده است.
استفاده از بلاک چین و اینترنت اشیا IOT بیشتر برای ایجاد کردن اعتماد و معتبرسازی داده ها و اطلاعات می باشد. یعنی بیشتر کاربرد آن در زمینه ثبت اطلاعات و پیگیری آنها می باشد. مثلا محصولی برای فروش آماده شده است. با نصب یک سنسور روی آن یا کامیون های حمل محصولات، می تواند از تمام اطلاعات لحظه ای برای آن محصول با خبر بود. اطلاعاتی مانند مدت زمان نگهداری، دما، مدت زمانی که محصول از زمان تولید تا رسیدن به دست مشتری طی کرده است و … می تواند دریافت شوند و در بلاک چین ثبت شوند.
استفاده از بلاک چین و اینترنت اشیا IOT ، یک ایده نوآورانه
فناوری بلاک چین و قابلیت ها و امکاناتی که می تواند ارائه دهد بر کسی پوشیده نیست. این فناوری روز به روز پیشرفته تر شده و مورد استفاده های بیشتری قرار می گیرد.
در کل در تمام زمینه ها می توانید از بلاک چین کمک گرفته و پلتفرمی مطمئن و اختصاصی برای ثبت و نگه داری اطلاعات مهم ایجاد و از آن استفاده کنید. فناوری بلاک چین می تواند به کسب و کارها ارزش و اعتبار ببخشد و و لایه ای امنیتی برای شما ایجاد کند تا خیال شما از همه چیز راحت باشد.
اگرچه ایده بلاک چین و اینترنت اشیا IOT ، ایده ای جدید و کاربری می باشد. اما در تمام زمینه ها قابل اجرا و پیاده سازی نمی باشد. به طور مثال در سیستم های غیر معاملاتی معمولا استفاده از بلاک چین موفقیت آمیز نمی باشد.
آینده بلاک چین و IOT
با وجود اینکه هنوز در مراحل اولیه و ابتدایی توسعه اینترنت اشیا هستیم، این سیستم فعلا نقش جمع آوری و نظارت و کنترل از راه دور اطلاعات را می دهد. اما در آینده ای نزدیک بلاک چین و اینترنت اشیا IOT به شبکه ای تبدیل خواهند شد که می توانند بدون دخالت انسان با یکدیگر تعامل کنند و تصمیمات هوشمندانه بگیرند.
بلاک چین پشتوانه ای امن و مستقل است که بستری مناسب برای انجام این کار فراهم می کند.
طرح ها و ایده های زیادی در این زمینه در حال ظهور هستند. به عنوان مثال سامسونگ و IBM سیستمی غیر متمرکز از بلاک چین و اینترنت اشیا IOT با نام ADEPT ایجاد کرده اند. این سیستم به میلیاردها دستگاه این امکان را می دهد معاملات گسترده ای بین همدیگر انجام دهند و از خودشان پشتیبانی کنند.
پلتفرم ADEPT در چندین سناریو تست شده است. مثلا یک لباس شویی هوشمند را در نظر بگیرید، وقتی این دستگاه روشن شود به طور خودکار می تواند مواد شوینده سفارش داده و هزینه آن را با استفاده از ارزهای دیجیتال مثل بیت کوین پراخت کند. این ماشین لباس شویی می تواند بر اساس تنظیمات اش در شبکه مذاکره کند و بهترین و مناسب ترین قیمت را پیدا کرده و معامله را انجام دهد.
بلاک چین پشتوانه ای امن و مستقل است که بستری مناسب برای انجام این کار فراهم می کند. و این اطمینان را می دهد که همه رفتاری عادلانه داشته باشند و هیچ کدام از اعضا به طور جداگانه کنترل نمی شود.