مفاهیم پایه

استخر نقدینگی چیست و چگونه به انجام تراکنش های ارزدیجیتال کمک میکند؟

همه چیز در مورد Liquidity pool/بررسی جزییات عملکرد

استخر نقدینگی یا Liquidity pool چیست و چگونه میتواند در انجام تراکنش ها موثر باشد؟ این فناوری چگونه و با چه هدفی وارد عرصه ارز های دیجیتال شد؟ در ان مقاله از سایت جامع فیبودکس به بررسی این مفهوم خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید تا با نحوه عملکرد آن و جزییات کارکرد این فناوری آشنا شویم.

استخر نقدینگی چیست؟


استخر نقدینگی یک واسطه مالی است میان خریدار و فروشنده جهت انجام تراکنش های مالی و نقل و انتقالات توکن هااست. به واسطه ی این استخر ارتباط میان خریدار و فروشنده از میان میرود. و هر دو به طور مستقیم با استفاده از این فناوری به اهداف مالی خود دست پیدا میکنند.

علاوه بر آن استخر نقدینگی را میتوان یک فضا و یا یک بستر توصیف کرد که به واسطه ی آن نقدینگی بازار تامین میشود. و کاربر با اتصال به آن به سهولت خرید و فروش های خود را انجام میدهند.

روش کارکرد صرافی ها


 صرافی های برای انجام مبادلات مالی سابقا تنها از روش Order Book استفاده میکردند. با پیشرفت روز افزون فضای کریپتوکارنسی روش دیگری نیز به این بستر معرفی شد که استخر نقدینگی و یا Liquidity pool نام دارد. 

  • روش Order book: صرافی ها از طریق مکانیزم موتور تطبیق به اتصال سفارشات در ارتباط با هم میپردازند. به این شکل که فروشنده های یک ارز خاص، مقدار ارز مورد فروش را درون پلتفرم صرافی ثبت و صرافی ها با استفاده از موتور تطبیق، خریداری که با مشخصات فروشنده فوق همخوانی دارد (مقدار و نوع ارز) را جست و جو و به فروشنده متصل میکنند.
  • روش Liquidity pool: در این روش واسطه و یا موتور تطبیق وجود ندارد. و خریداران و فروشندگان در ارتباط با یکدیگر قرار ندارند. درادامه به معرفی این روش خواهیم پرداخت.

نحوه عملکرد استخر نقدینگی


همان طور که عنوان کردیم در این روش تمامی تراکنش ها، اعم از درخواست های خرید و درخواست های فروش به یک استخر مالی به نام استخر نقدینگی متصل میشود. این استخر دربردارنده درخواست های زیاد مالی بوده. به این شکل که فروشندگان، کوین یا توکن مورد نظر خود را با اتصال به این استخر مالی به فروش میرسانند. و خریداران نیز برای خرید ارز مورد نظرشان به استخر نقدینگی متصل شده و تراکنش خود را انجام میدهند. به طور ساده تر میتوان این گونه عنوان کرد که تمامی عرضه و تقاضا در استخر نقدینگی است. و تمامی تراکنش ها از طریق اتصال به آن انجام میشود.

علاوه بر آن دراین روش امکان مشارکت در بخش تامین نقدینگی برای کاربران مهیا است. و افراد میتوانند با اتصال به این استخر های مالی در نقش Liquidity Provider فعالیت داشته باشند.

کارمزد ها

کارمزد های این پلتفرم به این شکل تقسیم بندی شده است. اگر کاربری به جهت انجام معاملات مالی مانند تعویض توکن معاملاتی خود به استخر نقدینگی متصل میشود. طبیعتا برای انجام درخواست های وی کارمز تعیین و کاربر با پرداخت این کارمزد عملیات مالی خود را به انجام میرساند.

اگر کاربری به هدف تامین نقدینگی به استخر متصل شده باشد. در این حالت به وی کارمزد تعلق میگیرد. این کارمزد ها بخشی از پول دریافتی از تریدر ها در بستر Liquidity pool است.

بازارساز خودکار

بازارساز خودکار ابزاری است که با بهره گیری از الگوریتم های ریاضی به اتصال و انجام تراکنش های مالی کمک میکند. این ابزار عملکردی خودکار دارد. و جامعه کریپتوکارنسی را از وجود واسطه برای انجام تراکتنش ها بی نیاز میکند.

بازارساز خودکار با دریافت اطلاعات درست از استخر نقدینگی در خصوص نرخ عرضه و تقاضا به محاسبه قیمت لحظه ای رمزارز مورد نظر میپردازد. و آن را در اختیار کاربران برای خرید قرار میدهد. این پلتفرم برای عملکرد درست، نیاز به استخر نقدینگی دارد. چون از طریق این استخر، داده هایی که برای محاسبه نرخ فروش دارد به طور دقیق محاسبه میکند. و آن را به درستی در اختیار کاربر قرار میدهد. این پروتکل برای قیمت گذاری در یک سیستم خودکار به دور از واسطه، دقیق ترین پلتفرم ممکن خواهد بود.

در اصل قیمت دهی برای انجام تراکنش ها به دست ربات بازارساز خودکار، از طریق محاسبات نرخ عرضه و تقاضا در فرمول ریاضی مشخص به کاربر ارائه داده میشود. لازم است بدانید این فرمول برای تمامی صرافی ها یکسان نبوده. و هر صرافی فرمول منحصر به خود را داراست. و بر اساس دیتا های دریافتی از استخر نقدینگی به قیمت دهی میپردازند.

مطالب مرتبط:
بازارساز خودکار چیست؟ و چه تاثیری در انجام تراکنش های ارزدیجیتال دارد؟

تامین کننده نقدینگی (LP)


هر کاربر با تزریق دارایی خود به داخل استخر نقدینگی به عنوان یک تامین کننده  یا Liquidity Provider از سمت استخر نقدینگی مجاز به دریافت کارمزد از این پلتفرم میشود. مدت زمان ماندگاری پول و دارایی درون استخر وابسته به نظر کاربر میباشد. و استخر نقدینگی محدودیتی را برای ورود و خروج وی ایجاد نمیکند.

کاربرانی که به عنوان Liquidity Provider به استخر متصل میشوند. در ابتدا توکن LP را دریافت میکنند. و در نهایت زمان خروج وی از سیستم، این توکن را از آنان مسترد میکند.

سوددهی پس از سپرده گذاری

ابهامی که برای کاربران پیش می آید اطمینان به شبکه پس از سپرده گذاری است. سوال اینجا است که که پلتفرم Liquidity pool چگونه است؟ چه تضمینی وجود دارد که پس از تزریق دارایی از سمت یک کاربر پلتفرم استخر نقدینگی بر قول خود وفادار باشد و کارمزد شخص سرمایه گذار را پرداخت کند؟ 

سیستم استخر نقدینگی بر اساس قرارداد هوشمند تنظیم و ارائه شده است. همان طور که در مقاله معرفی قرارداد هوشمند مطالعه کردید این پلتفرم امن بوده و امکان تقلب و تغییر اطلاعات در آن وجود ندارد. و کاربران میتوانند به راحتی با این روش به سوددهی برسند.

کسب سود از طریق Liquidity pool به چه عواملی وابسته است؟

  1. زمان ورود و خروج: اگر از فعالان فضای ارز های دیجیتال هستید. پس با مفهوم نوسانات بازار و عوامل دخیل بر روی آن آشنا هستید. فضای کریپتوکارنسی یک فضایی پر نوسان است. و انجام تمامی فعالیت های مالی در این بستر با ریسک همراه است. یکی از موثر ترین عوامل زمان ورود و خروج دراین بستر است.
  2. اندازه استخر: اندازه استخر معاملاتی دراصل به ظرفیت صرافی مورد نظر و پوشش دهی از ارزهای گوناگون اشاره میکند.
  3. حجم معاملات: منظور از حجم معاملات تعداد معاملات مالی و میزان نقدینگی درون استخر است.

نحوه اتصال به استخر ها:

برای این که بتوانید به استخر های نقدینگی متصل شوید در ابتدا باید از طریق وب سایت رسمی آنها ثبت نام کنید. و پس از ورود به اکانت به راحتی با کلیک بر روی گزینه pool به استخر مالی متصل میشوید. البته صرافی های گوناگون با یکدیگر متفاوت اند. اما همه ی آن ها برای کاربران ساده اند و پیچیدگی خاصی ندارد.

شبکه های پوشش دهی استخر نقدینگی


مهم ترین رمزارز هایی که از این پلتفرم برای انجام تراکنش های خود بهره برده اند عبارت اند از: ارز دیجیتال اتریوم، بایننس کوین، کاردانو، پولکادات و… است.

همچنین صرافی هایی که در این بستر کار میکنند عبارت اند از : صرافی یونی سواپ، وان اینچ،مدک و پنیک سواپ و… است. برای مشاهده صرافی های برتر و بررسی دقیق آن ها با مراجعه به سایت کوین  مارکت کپ این امکان برای شما فراهم شده است.

مطالب مرتبط:
آشنایی با ارزدیجیتال اتریوم
معرفی ارز دیجیتال بایننس کوین
ارز دیجیتال کاردانو ADA چیست؟
ارز پولکادات Polkadot | معرفی ارز پولکادات به همراه کاربردهای آن

مقایسه عملکرد دو مدل کارکرد Liquidity pool و Order book


برای بررسی عملکرد این دو مدل کارکرد باید به نکات زیر اشاره کنیم.  

در روش order book خریدار و فروشنده باید با هم در ارتباط باشند و سفارشات مشترکین باید با هم تطابق داشته باشد. این روش در زمانی که نقدینگی بازار بالا است. مطلوب است. اما زمانی که نقدینگی پایین است تراکنش ها درگیر نوسانات بزرگ میشوند. در روش استخر نقدینگی، همیشه نقدینگی تامین است. و وابستگی میان خریدار و فروشنده از میان رفته است. اما  این حالت در زمانی که نقدینگی استخر بالا میرود. کارمزد های دریافتی تامین کننده ها به طبع پایین می آید. و با توجه به پلتفرم تازه آن احتمال رویت باگ و حملات هکر ها را در بستر خود دارد.

در نهایت


استخر نقدینگی از دیگر دستاورد های کاربردی ارائه شده به بستر ارز های دیجیتال است. ارز های دیجیتال با هدف دارایی غیر متمرکز به بستر مالی آمدند. و هر روز با ایده های نوآورانه و جدید پلتفرم های خود را قوی تر میکنند. زمان بر تکامل این پروژه ها تاثیر میگذارد. و آنان را کامل تر و کاربر پسند خواهد کرد.

 

نوشته های مشابه

5 1 رای
رتبه مقاله
مشترک شدن
اطلاع رسانی کن
guest
0 نظرات
بازخورد داخلی
مشاهده همه نظرات
دکمه بازگشت به بالا
0
دیدگاه خود را به اشتراک بگذاریدx