کدام پلتفرم ارز های دیجیتال به محیط زیست آسیب میزند؟
ارز های دیجیتال و تاثیر آن بر محیط زیست موضوعی است که امروزه ذهن بسیاری از کاربران را به خود مشغول کرده است. دنیا روز به روز در حال تکامل و پیشرفت است. و تکنولوژی در این موضوع نقش پررنگی را ایفا میکند.
این مفهوم همان پاسخی است که در برابر سوالات و نیاز های روز بشر قرار دارد. عجین شدن تکنولوژی با نیاز ها پاسخی به نام پیشرفت را به همراه دارد. پیشرفت یعنی نزدیک شدن شرایط برای دستیابی به نیاز ها.
در ادامه موضوع به این سادگی ها هم نیست. تکامل به صورت گام به گام پیش می رود و رخدادی ناگهانی نیست. از این رو تکنولوژی بر هر جزئی که تاثیر میگذارد نقصی نیز در آن نمایان میشود. در حوزه مالی ارز های دیجیتال نیز این موضوع به چشم میخورد.
ارز های دیجیتال دارایی هایی هستند که مبنای آن ها صفر و یک است. این دارایی ها در محیطی الکترونیکی وجود دارند. و کلیه خدمات آن ها نیز در بستر الکترونیک انجام میشود. این شاخه مالی که مدرنیزه شدن پول فیزیکی در دست افراد است.
دارایی های دیجیتال نسل جدیدی از پول میباشد که با داشتن اهدافی مهم مانند تمرکز زدایی و همچنین نقل و انتقالات در سطح جهانی در کوتاه ترین زمان و کمترین کارمزد را برای بشر فراهم کرده است.
بخش مالی با عجین شدن تکنولوژی حاصلی به نام ارز های دیجیتال را داشته که پاسخگوی رویای دیرینه بشر برای پول است. اما تاثیراتی بر روی محیط زیست به همراه داشته که در این مقاله به آن خواهیم پرداخت.
چیزی که در این مقاله میخوانیم عملکرد دارایی های سبز و معرفی پلتفرم های آسیب زننده به محیط زیست است. با ما همراه باشید تا در ادامه به نتایج مورد نظر دست پیدا کنیم.
نظریه های گمراه کننده
همان طور که میدانید فضای مالی ارز های دیجیتال فضایی پر نوسان است که کاربران در آن به خرید و فروش و انواع و اقسام سرمایه گذاری میپردازند. این دارایی ها که دارایی هایی نوین در حوزه مالی هستند. هم اکنون بسیار آسیب پذیرند و تحت تاثیر عوامل مختلف نوسان میکنند.
اقدامات اینفلوئنسر ها و پخش خبر هایی که پشتوانه ای ندارد باعث تغییر نرخ ارزشی دارایی ها و دیدگاه کاربران میشود. به طور مثال شرکت تسلا به عنوان تولید کننده خودرو های برقی با عدم پشتیبانی خود از دارایی بیت کوین و یا توییت های پی در پی مدیر عامل آن باعث تاثیر مثبت و منفی بر بازار و باعث تحت تاثیر قرار دادن نظرات کاربران محیط زیست دوست میشود. از این رو در این مقاله که برگرفته از گزارش کریپتو پوتیتو اطلاعات را بر اساس تحقیقات اخیر به اشتراک بگذاریم.
شروع تحقیقات بر روی ارزیابی ارز های دیجیتال در خصوص آسیب رساندن آن ها به محیط زیست
تحقیقات با همکاری تیم پژوهشی وب سایت فارکس ساجست (Forexsuggest) آغاز شد. این گروه تحقیقاتی با بهره بردن از اطلاعات استاتیسا (Statista)، بیزینس اینسایدر ایندیا (Business Insider India) و لپتاپ مگ توانست میزان حجم آلاینده های ناشی از استخراج ارز های دیجیتال را به دست آورد.
این اعداد به مقدار حجم کربن تولید شده در محیط اشاره دارد. این تیم پژوهشی در ادامه روند تحقیقات خود مقدار منابع جبرانی برای مقابله با آلودگی ها و جبران خسارت های زیست محیطی را به دست آورده اند.
بررسی ارز ها یک به یک انجام میشوند
این بار به پیش بینی ها توجهی نمیکنیم. و بر اساس اعداد و محاسبات گزارشات خود را اعلام میکنیم. در فضای کریپتوکارنسی دارایی ها با هم در رقابت اند و اینفلوئنسر ها از تاثیرخود در این فضای مالی سوء استفاده میکنند و سعی بر تخریب یک دارایی با جو سازی های حاشیه ای میکنند.
در این بخش که ادامه روند تحقیقاتی محققان است. ارز ها و سازو کار آن ها یک به یک بررسی شده و داده های دقیقی را برای کاربران منتشر کرده اند. بر اساس این گزارش متاسفانه بیت کوین و اتریوم دو ارز دیجیتال پر طرفدار در رتبه نخست قرار دارند. این دو دارایی آلاینده ترین شبکه هایی هستند که در فضای کریپتوکارنسی مشغول اند. و به محیط زیست آسیب میرسانند.
در ادامه این ادعا که از سمت پژوهشگران منتشر شده است آنان به توان مورد نیاز برای استخراج این دو دارایی مطرح را زیر سوال برده و عنوان داشتند که این دو ارز نرخ توان بالایی را از محیط استخراج میطلبند.
بیت کوین
در عنوانی دقیق تر بیت کوین به عنوان ارز نخست عملکرد آن را در سال 2021 بررسی و جزییات آن زیر ذرهبین رفت. این دارایی در سال پیش به میزان ۵۶.۸ میلیون تُن دیاکسیدکربن را تولید کرده است.
این رقم عددی بالا را روایت میکند. که قابل اغماض نیست. بر اساس گزارشات منتشر شده، پژوهشگران بر این باور اند که برای جبران خسارت زیست محیطی که بیت کوین در بخش استخراج خود به محیط زیست وارد میکند. به تعداد ۲۸۴.۱ میلیون درخت نیاز داریم تا به نوعی تمام آلاینده هایی که از استخراج بیت کوین به محیط زیست وارد میشود را جبران کنیم.
اتریوم
در ادامه اتریوم که دومین دارایی زیانده برای محیط زیست به حساب می آید مورد سوال است. آلاینده های منتشر شده از سمت اتریوم به نسبت بیت کوین 2.5 برابر کمتر است. اما در کل زیاد و جبران آن دشوار است.
با این که اتریوم اعداد و ارقام کمتری را به تصویر میکشد. اما نباید آن را جزو ارز های سبز خواند. و همچنان عملکرد آن قرمز است. بنا به گزارشات 22 میلیون تن از آلاینده هایی که به هوا فرستاده شده به دست اتریوم بوده است. جبران این آسیب با کاشت 110 میلیون درخت ممکن است. که ارقامی بالا است.
بیت کوین کش
بیت کوین کش از دیگر دارایی هایی بودکه توجه پژوهشگران را به خود جلب کرد. همان طور که میدانید بیت کوین کش یک فورک ارائه شده از بیت کوین است که فعالیت خود را در فضای کریپتو به انجام میرساند.
این دارایی به سبب رفع مشکل بیت کوین با رویکردی که توسعه دهندگان در خصوص بزرگ تر شدن بلاک های بلاک چین برای حل مسئله مقیاس پذیری داشتند ارائه شد.
در حالی که این بلاک ها بزرگتر و در مقابل استخراج آنها تا همان اندازه به توان بیشتری از محاسبات گره خورد. با مشاهده کارنامه عملکرد این دارایی پیدا است که این ارز به عنوان سومین دارایی آلاینده برای محیط زیست مضر است.
بیت کوین کش ۱.۵ میلیون تن دیاکسیدکربن در یک سال را وارد محیط زیست کرده و تاثیر مستقیم بر روند انتشار گاز گلخانه ای داشته است. این ارز 748 درصد از این سموم را مربوط به استخراج خود کرده است.
امسال پلتفرم ارز های دیجیتال چگونه عمل میکنند؟
انتظار میرود که پلتفرم های ارز های دیجیتال نسبت به محیط زیست بی تفاوت نباشند. و پویایی پلتفرم خود را در بخش توجه به محیط زیست نیز توسعه دهند. تا کنون عملکردی از توسعه دهندگان دارایی ها در بخش بهبود آسیب های زیست محیطی رویت نشده اما به احتمال زیاد داده های ثبت شده از سمت محققان از امسال اعدادی پایین تر از سال گذشته را روایت کند.
این پیش بینی به دلیل اتفاقات اخیر در جامعه کریپتوکارنسی است. کشور چین که خود قطب ماینر های پلتفرم های ارز دیجیتال به حساب می آید در اقداماتی سخت گیرانه کاربران شبکه را مجبور به انصراف از فعالیت های در این بخش مالی کرده است.
این کشور از شهروندان فعال در حوزه ارز های دیجیتال میزبانی نمیکند. و به طور کلی کلیه فعالیت ها را در این بخش ممنوع و به طور جدی با ان ها مقابله میکند. عده زیادی از افراد و شهروندان چینی برای ادامه فعالیت های خود مجبور به مهاجرت و ترک وطن خود شده اند. و در ادامه فعالیت ها آمریکا را برای ادامه کار خود برگزیده اند.
با نگاهی زیست محیطی میتوان نسبت به این رخداد خوش بین بود. چون کشور آمریکا از منابع انرژی پاک برای اغلب فعالیت های خود استفاده میکند. با این تفاسیر انتظار میرود در ادامه اقدامات ممنوعیت فعالیت در چین و به جای آن ادامه فعالیت در آمریکا نرخ آلاینده ها اعدادی پایین تر را روایت کنند. هم اکنون این روند در مقایسه با سال قبل 5 درصد کاهشی بوده است.
پلتفرم های سبز و سازگار با محیط زیست
در ادامه بررسی پلتفرم های دیجیتال دارایی هایی هم به چشم میخوردند که عملکرد آن ها را میتوان سبز در نظر گرفت. سه ارز بر تر در این بخش که میتوان آن ها را به عنوان سازگارتر اند دارایی ها معرفی کرد عبارت اند از:
- استلار
- آیوتا
- نانو
استلار
سازگار ترین پلتفرم مالی دیجیتال با محیط زیست استلار است. این پلتفرم که در رتبه 25 ام بازار را در دست دارد در حال رقابت تنگا تنگ با ارز دیجیتال ریپل است. میزان انرژی لازم برای این ارز به اندازه ۰.۰۰۰۰۳ کیلووات ساعت است. که به عنوان سازگار ترین دارایی با محیط زیست معرفی میشود. حجم آلاینده افزوده به محیط زیست از سمت این دارایی برای هر یک تراکنش ۰.۰۲۰۴ گرم دیاکسیدکربن است.
آیوتا
بعد از استلار، ارز دیجیتال آیوتا صلاحیت رتبه دوم دارایی های سبز را به خود اختصاص داده است. آیوتا در ساختار خود بهجای استفاده از بلاک چین، از فناوری گرافهای جهتدار غیرمدور (Directed Acyclic Graph) و سازوکار اجماع احتمالی (Probabilistic) استفاده میکند.
حجم منابعی که آیوتا برای تراکنش های خود میطلبد به اندازه ۰.۰۰۰۱۱ کیلووات ساعت است. که با مقایسه ای همتا به همتا، دارایی استلار یک سوم این انرژی را صرف فرایند استخراج خود میکند.
نانو
نانو سومین دارایی سبز است. که در ساختار خود بر مبنای بلاک چین نیست و به جای آن از بلاک لتیس (Block Lattice) استفاده کرده است. نانو در هر یک ثانیه دامنه پردازش 125 تراکنش را دارد. و به ازای تایید هر تراکنش ۰.۰۰۰۱۱۲ کیلووات ساعت انرژی مصرف میکند.
محبوبیت ارز های دیجیتال سبز
یکی از نکاتی که توجه محققان به آن جلب شد رتبه دارایی های سبز در جدول رتبه بندی ارز های دیجیتال بر اساس محبوبیت و حجم سرمایه گذاری دارایی ها است. سوال اینجا است که این دارایی ها چرا در رتبه های نخست قرار ندارند.
ارز های دیجیتال که پلتفرم هایی هستند. که به آرزوی تحقق بخشیدن به جامعه نامتمرکز پاسخ میدهند. چرا محیط زیست دوست نیستند؟ و در ادامه کاربران آن چرا از این دارایی ها حمایت نمیکنند؟ آیا میتوان این گونه برداشت کرد. که کاربران به محض ورود به شبکه. درگیر رشد دارایی هایشان. در پلتفرم های منتخب شده. و آرمانهای خودرا برای حمایت از توسعه این دارایی ها را از دست میدهند؟
یا بلعکس
این موضوع تنها به پلتفرم ضعیف تر این دسته از ارزش ها برمیگردد که سرمایه گذاران را مجاب به سرمایه گذاری بر روی آن ها نکرده است!
در ادامه باید عنوان کنیم که طبق اطلاعاتی که تیم تحقیقاتی به انتشار درآوره اند ارز استلار که به عنوان سبز ترین دارایی در پلتفرم های دیجیتال معرفی شد برای هر تراکنش خود ۰.۰۰۰۰۳ کیلووات انرژی و ارز محبوب کریپتوکارنسی یعنی بیت کوین به ازای هر تراکنش ۴۸۱,۰۳۴.۷ گرم انرژی نیاز دارد. که ارقامی با تفاوت بسیار بالا هستند.
در نهایت:
در نهایت باید عنوان کنیم که تاثیر تکنولوژی بر بازار مالی میتواند یکی از مهم ترین پیشرفت های بشر به حساب آید. اما باید توجه داشت که پاسخ به نیاز ها باید در چارچوب پیش رود و تبدیل به زیاده خواهی نشود.
محیط زیست یکی از مهمترین منابعی است که در دست افراد برای نسل های بعد به امانت است. و ما برای ساخت دنیایی همراه با صلح و آرامش به آن نیازمندیم.
مطالب بیشتر:
پرایوسی کوین چیست؟ بررسی حفظ حریم خصوصی ارز های دیجیتال
مونرو چیست؟ و چگونه تراکنش ها را غیر قابل ردیابی انجام میدهد؟
پاداش بلاک چیست؟/بررسی و مقایسه الگوریتم های گوناگون
سیف پال والت/ معرفی کیف پول نرم افزاری سیف پال