سگویت SegWit چیست؟ بیت کوین چه نیازی به ارائه سافت فورک سگویت داشت
کوچک بودن حجم بلاک ها چه مشکلاتی ایجاد میکند؟
سگویت چیست؟ بررسی مفهوم سگویت
در سال 2016 با تصویب یک سافت فورک برای بهبود عملکرد بیت کوین طرح سگویت SegWit که بر گرفته از کلمه Segregated Witness مطرح شد. Segregate به معنای تفکیک کردن و witnesses امضا ها است.
با بیان ساده برای تعریف کردن مفهوم سگویت میتوان گفت :
به منظور افزایش ظرفیت بلاک های بلاکچین، تصمیمی مبنی بر حذف اطلاعات مربوط به امضای حاصل از تراکنش های بیت کوین گرفته شد. به عبارتی دیگر اسناد مورد نیاز داخل بلاکچین نگه داشته شود و اطلاعات قابل حذف مانند اطلاعات امضا، از داخل بلاک ها حذف شود. این کار موجب افزایش ظرفیت بلاکچین میشود. با ما همراه باشید تا باتفاق به بررسی این مفهوم بپردازیم.
مشکل چه بود و بیت کوین چه نیازی به ارائه سافت فورک سگویت داشت؟
همانطور که در مقاله بلاکچین از پایگاه دانش فیبودکس مطالعه کردید. بلاکچین فناوری پیشرفته بر پایه شبکه همتا به همتا است. مبنای کارکرد این شبکه انتقال داده و یا Share کردن اطلاعات با سایر بلاک ها است. نود ها نیز شبکه را کنترل و به تایید تراکنش ها میپردازند. و آنها را بر روی بلاک های بلاکچین ذخیره سازی میکنند.
بلاکچین یک فضا برای بایگانی اطلاعات مربوط به معاملات است. با نگاهی دقیق تر به ساختار بلاکچین میتوان اینگونه توضیح داد اطلاعاتی که بر روی بلاک ها ذخیره میشود، شامل آدرس های فرستنده و گیرنده است. علاوه بر آن نود ها توسط یک امضا که خود ماهیتی از رشته اعداد رمز نگاری شده دارد، به بررسی موجودی فرستنده برای تایید و انجام تراکنش ها میپردازند. در صورت تایید، اطلاعات حاصل را بر روی بلاک ذخیره کرده و آن را وارد زنجیره بلاکچین میکنند.
حجم بلاک ها چقدر است؟ کوچک بودن حجم بلاک ها چه مشکلاتی ایجاد میکند؟
حجم اختصاص داده شده به هر بلاک 1 مگابایت است. صرف زمان طولانی برای تایید تراکنش های بیت کوین بر موضوع کوچک بودن فضای بلاکچین دلالت دارد. که این خود همواره موضوعی چالش برانگیز برای کاربران بوده است.
با افزایش تعداد کاربران زمان انجام تراکنش ها بیشتر میشود. روند کار به این صورت است که : بر اساس اولویت ها تراکنش ها در صف قرار میگیرند.
بلاک های بلاکچین مانند کادر اداری یک شرکت از نفرات اول شروع و به بررسی تراکنش ها میپردازند. پس از تایید و پر شدن هر بلاک نوبت به نفر بعد میرسد و به این ترتیب بلاک ها پی در پی پرشده و تراکنش ها انجام میشود. در این حین با تکمیل شدن ظرفیت بلاک ها، و صرف زمان برای تشکیل بلاک جدید، برای شبکه ترافیک ایجاد شده و کاربران برای تایید تراکنش ها بایستی زمان بیشتری صرف کنند. علاوه بر آن با شلوغ بودن شبکه هزینه تراکنش ها نیز بالا رفته و تریدر ها برای قرار گیری در اولویت مجبور به ارائه درخواست برای پرداخت کارمزد بیشتر میشوند.
علت پایین بودن سرعت بلاکچین برای تایید و انتقال اطلاعات در شبکه در واقع حجم کم بلاک ها بود.
طرح سگویت چه گامی در جهت بهبود شبکه برداشت؟
دو مشکل اساسی که توسط سگویت حل شد مشکل فضا و انعطاف پذیری امضا های دیجیتال است.
-
انعطاف پذیری امضا دیجیتال:
نود ها در تراکنش ها با استفاده از امضا دیجیتال تایید میکنند. این امضا خود از کلید عمومی و خصوصی تشکیل شده است. نحوه عملکرد آن بر این اساس است، که: پس از محاسبه هش ، این داده به دست کلید خصوصی رمز نگاری میشود. سپس امضای دیجیتال شکل گرفته و در اختیار کاربر قرار میگیرد. سپس کاربر با استفاده از کلید عمومی امضا دیجیتال را شناسایی میکند و در نهایت هش را آزاد خواهد شد.
بااین حساب میتوان امضای دیجیتال را تغییر داد. در حالی که شناسه آن تغییر کند اما محتوی آن ثابت بماند. این اشکال در ظاهر کوچک باعث پیچیدگی قرارداد های هوشمند و پروتکل های شبکه لایتنینگ خواهد شد.
-
فضای ذخیره سازی:
طرح سگویت از طریق دو راهکار با مشکل ظرفیت بلاک ها مقابله کرده است.
4 مگابایت فضا در اختیار هر بلاک:
با افزایش حجم بلاک در بلاک چین و تبدیل فضای یک مگابایتی تا 4 مگابایت میتواند اتفاقی خوب برای بلاکچین باشد.
البته حجم هر بلاک به شبکه بلاک وابسته است. و با استارت کاری طرح سگویت حجم بلاک ها حداقل 2 مگابایت خواهد بود.
جابجایی امضا ها:
با جدا کردن امضا های ورودی و خروجی به نوعی فضای هر بلاک را خلوت تر میکنیم. پیش تر اشاره کردیم که بخش قابل توجهی از فضا توسط این امضا ها اشغال میشود. با جداسازی آنها از فضای هر بلاک، مشکل تا حدود زیادی حل خواهد شد.
علاوه بر آن با این انتقال هوشمندانه، محاسبه شناسه تراکنش ها ساده تر و از حملات ناشی از انعطاف پذیری امضا دیجیتال جلوگیری به عمل می آید.
مزایا و معایب طرح سگویت:
مزایا:
از مزایای سگویت افزایش سرعت تراکنش ها
برطرف شدن مشکل انعطاف پذیری امضا دیجیتال
کاهش کارمزد تراکنش ها
جلوگیری از ایجاد ترافیک شبکه به منظور تایید تراکنش ها
معایب:
دریافت کارمزد کمتر برای ماینر ها
دو قسمتی شدن بیت کن با تولد بیت کوین کش
مشکلات ناشی از پیاده سازی برای کیف پول ها