بازارهای سرمایهتکنولوژیکاربرد بلاک چین

بلاک چین در بازارهای سرمایه و بورس و کاربردهای آن

بلاک چین در بازارهای سرمایه

بلاک چین یا دفتر کل توزیع شده در دنیای امروز جایگاه خود را پیدا کرده است. اگرچه این فناوری هنوز راه زیادی را در پیش دارد و هنوز قابلیت ها و کاربردهای استفاده نشده زیادی دارد، اما تاکنون پیشرفت خوبی داشته و جای خود را در دنیای دیجیتال باز کرده است.

فناوری بلاک چین به گونه ای است که تمامی اعضای بازار سرمایه از طریق آن می توانند در لحظه به اطلاعات و داده ها مشترک دسترسی داشته باشند و تراکنش های خود را انجام دهند و پشتیبانی خود را انجام دهند.

کارشناسان و متخصصان استارت آپ های فین تک FinTech، در حال بررسی و تحقیق روی این فناوری و کاربردهای احتمالی آن می باشند. مطمئنا تغییرات در هر سیستمی زمان بر خواهد بود و آزمون خطاهای خود را خواهد داشت. برای استفاده گسترده از تکنولوژی بلاک چین و کاربردهای آن نیز زمان زیادی لازم است تا این فناوری جایگزین سیستم های سنتی شود.

در این مقاله به بررسی کاربرد بلاک چین در بازارهای سرمایه می پردازیم.

استفاده از بلاک چین Blockchain در بازار سرمایه

اساس و پایه اصلی بازارهای سرمایه جمع آوری و ذخیره سازی اطلاعات و داده ها، و توافق بر سر تعهدات مالی و مالکیت می باشد. روش هایی که اکنون در بازار سرمایه استفاده می شوند بسیار پیچیده و زمان بر می باشند. برای اجرا کردن این فناوری در حوزه بازار سرمایه نیازمند دو بخش جداگانه معماری داده ها و بخش فناوری اطلاعات می باشد. این دو بخش شباهتی به هم ندارند و از یک اساس و استاندارد مشترک استفاده نمی کنند. بنابراین این سیستم همیشه در خطر دو نسخه ای شدن می باشد. لازم است برای جلوگیری از بروز مشکل در این سیستم فرآیند مغایرت گیری انجام شود. اجرای این فرآیند زمان و هزینه اجرایی زیادی را دارد.

فناوری بلاک چین می تواند در ساختار بازارهای سرمایه تغییر ایجاد کند؟

اگر می توانستیم از صفر با فناوری بلاک چین ساختار بازار سرمایه را ایجاد کنیم، ساختار بسیار متفاوتی را داشتیم.

به طور مثال سابقه  هر اوراق بهادار در یک سیستم حسابداری ذخیره می شد. یا اینکه لازم نبود داده ها و اطلاعات را نرمالیزه کنیم، فرآیند مغایرت گیری در سیستم های داخلی اجرا می شد و به توافق در مورد اشتراک گذاری داده ها و تعهدات می رسیم. تمام فرآیند ها و خدمات استانداردسازی می شد، منابع داده ها و اطلاعات به اشتراک گذاشته می شد، داده ها به صورت لحظه ای قابل مشاهده بودند، یا اینکه داده های مشخص و شفاف در اختیار اعضای برجسته مانند رگولاتورها Regulator قرار می گرفت و بسیاری موارد زیاد دیگر…

اما اکنون که ساختارهای قدیمی و سنتی فعال هستند و مورد استفاده قرار می گیرند، نیاز به زمان داریم تا فناوری جدید جایگزین آنها شوند.

نقش بلاک چین و قرارداد هوشمند در بازارهای سرمایه

نقش قرارداد هوشمند در بازار سرمایه را با یک مثال برایتان توضیح می دهیم.

فرض کنید دو مشتری بازار بورس با نام های A , B  تصمیم گرفته اند با هم معامله ای داشته باشند. فرد A در دفتر دارایی خود اوراق بهادار دارد و مشتری B در دفتر کل خود مقداری پول دارد.

فرد A و B از طریق کلیدهای خصوصی خود اوراق بهادار و پول نقد خود را آزاد می کنند و با استفاده از کلید عمومی، مالکیت اوراق بهادار به فرد Bانتقال می یابد و پول برای فرد A واریز می شود. انجام این تراکنش به معنای امضا شدن آن می باشد. امضای دیجیتال تراکنش انجام  شده به دفتر کل توزیع ارسال می شود. سپس اعتبارسنجی می شود و در به روزسانی بعدی در سیستم اعمال می شود.

بلاک چین در بازارهای سرمایه | خدمات دارایی

در نسخه های جدید این سیستم، دارایی ها به طور مستقیم وارد دفتر کل دارایی شده و در آن ثبت می شوند. در این سیستم اوراق بهادار قابلیت تفکیک شدن را دارند. به همین دلیل می توان معامله ها را به صورت جداگانه انتقال داد.

با استفاده قرارداد های هوشمند موارد مهم و اساسی را ثبت و مدیریت کرد،  موارد پیچیده را ساده تر کرد.

مدیران صندوق های مالی قابلیت این را دارند بر استخرهای سرمایه گذاری اوراق بهادار نظارت کامل داشته باشند و از طریق توکن ها دارایی های و سرمایه را در صندوقشان مدیریت کنند.

با استفاده از فناوری بلاک چین، لایه های امنیتی و حفاظتی بیشتر می شود. در حال حاضر اوراق بهادار واحد در شش لایه حفاظتی کارگزار بورس، متولیان محلی، بانک های فروشنده، متولیان جهانی، نهاد های سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و غیره می باشند. هر کدام از این لایه ها داده های حسابداری مخصوص خود را دارند.

بلاک چین در بازارهای سرمایه | تراکنش های اوراق مشتقه

در ابتدا توضیح مختصری از اوراق مشتقه برایتان می دهیم. اوراق مشتقه به قراردادهای مالی گفته می شود که ارزش خود را از کالا های پایه و فیزیکی می گیرند. تمام اوراق بهادار، کالا، بورس های خارجی، نرخ های بهره، صنعت ساخت و ساز و دیگر دارایی ها می توانند اوراق مشتقه باشند.

اوراق مشتقه در این سیستم نیازمند تغییرات زیادی می باشد.

در مرحله اول اوراق بهادار تفکیک شده می توانند  راه را برای رویکردهای جدید مهندسی باز کنند. متخصصان این زمینه می توانند با استفاده از اوراق بهادار ابزارهایی قراردادی تولید کنند که جریان های نقدی جداگانه دارند، و می توانند نیازهای زمانی و خطرات اعتباری را برآورده کنند. یا اینکه صادرکنندگان بتوانند با فروش ابزار و وسیله های خود، به سرمایه های مالی دست پیدا کنند.

به طور کلی این ابزارها می توانند قرارداد های سوآپ SWAP را بدون نیاز به ترازنامه و واسطه ایجاد کنند. به علاوه اوراق مشتقه می توانند به صورت قراردادهای هوشمند در بیایند و تعهدات دو طرف معامله در آنها ثبت شود.

جایگزینی قراردادهای جدید به معاملات و بحث های حضوری طرفین پایان می دهد و خطرها و ریسک های احتمالی معاملات را کاهش می دهد.

در آینده ای نزدیک اگر ارزهای دیجیتال به رسمیت شناخته شوند، و بانک ها آنها را منتشر کنند، معامله گران می توانند بخشی از موجودی دیجیتالی خود را به عنوان وثیقه در بانک قرار دهند.

مزایای بلاک چین برای بازار سرمایه

یکی از مهم ترین اهداف فناوری بلاک چین این است که در ساختار بازارهای سرمایه تغییرات چشمگیر و اساسی ایجاد کننند. استفاده از بلاک چین در بازارهای سرمایه تغییرات مهمی در بخش های پیش تجارتی، تجارتیف پساتجارتی و اوراق بهادار ایجاد می کند.

مزایای استفاده از بلاک چین در بازارهای سرمایه  برای مشتریان

مهم ترین انتظارات یک مشتری بازار سرمایه این است که از بالاترین مزایا و خدمات بهره مند شوند. همچنین هزینه انجام معاملات این بازار کم شود، شرایط انجام معامله در بازارهای آزاد فراهم شود و بتوانند با امنیت بالا معاملات خود را انجام دهند.

مزایای استفاده از بلاک چین در بازارهای سرمایه  برای معامله گران

با استفاده از بلاک چین معامله گران می توانند عملکرد بهتری در پیدا کردن منبع های نقدینگی و دارایی داشته باشند.

در کل بلاک چین می تواند تحولاتی اساسی در معاملات ایفا کند و این بازار را متحول کند

نوشته های مشابه

0 0 رای
رتبه مقاله
مشترک شدن
اطلاع رسانی کن
guest
0 نظرات
بازخورد داخلی
مشاهده همه نظرات
دکمه بازگشت به بالا
0
دیدگاه خود را به اشتراک بگذاریدx