آشنایی با ارز دیجیتالارزهای دیجیتالانواع ارز دیجیتالقوانین ارزهای دیجیتال

ارز دیجیتال ملی چیست و چه تفاوتی با پول فیات دارند؟/تجزیه و تحلیل

چه ضرورتی برای تولد ارز های دیجیتال ملی وجود دارد؟

با تولد ارز های دیجیتال و ورود آن ها به دنیای مالی سیر عظیمی از توجهات را به خود جلب کرد. عده زیادی از این ارز ها حمایت کرده و دارایی های خود را در این حوزه با خرید ارز های گوناگون به اشتراک گذاشتند. حجم بالایی از تراکنش ها در کنار نوسانات پی در پی آن ها بالااست.  و همین امر موجب تعجب و البته ترس دولت ها از وجود این ارز ها در بازار مالی را ایجاد کرد.

در این مقاله در مورد ارز دیجیتال ملی توضیح خواهیم داد. این که این ارز ها ماهیتا چه ارز هایی هستند، چه تفاوتی با پول فیات خواهند داشت. و  چه ضرورتی برای تولد آن ها در دنیای مالی دیده میشود. با ما همراه باشید تا در ادامه به نتایج مورد نظر دست یابیم.

ماهیت ارزدیجیتال و طرح سوال!


ارز های دیجیتال با یک ویژگی و دو هدف مهم به دنیای مالی ورود پیدا کرده اند. اول از همه آن ها ویژگی “استخراج” را دارند. یعنی ارز های دیجیتال مانند طلا با صرف توان استخراج میشوند. پس از آن این ارز ها به دو هدف مهم یکی خاصیت  “نامتمرکز ” و دیگری “انتقال ارز در بالاترین سرعت در تمام دنیا بدون صرف هزینه های مالی و زمانی اضافه ” به میدان آمده اند.

وقتی یک دارایی بر اساس هدف تمرکز زدایی پایه ریزی میشود. یعنی کنترل آن به دست هیچ نهادی نیست. و مستقیما میان دو کاربر بدون هیچ واسطه ای مبادله  میشود. و یا انتقال پول در بالاترین سرعت بدون پرداخت هزینه ای اضافی تنها با حذف واسطه های بانکی قابل دست یابی است.

حال سوال اینجا است که ارز دیجیتال ملی چیست و پلتفرم آن چگونه بنا شده که بتواند اهداف اصلی این نوع دارایی ها را محقق کند؟

ارز دیجیتال ملی


ساده ترین تفسیر که میتواند به ذهن کاربران آید. یک ارز بر پایه بلاک چین که تنها نام آن “ملی”  است. مانند بیت کوین و یا اتریوم که ارز هایی نامتمرکز اند. که نام آن ها میتواند از اسامی خوراکی ها  و یا کلمه “ملی” باشد. اما داستان به این سادگی ها نیست. نحوه کارکرد ارز های دیجیتال ملی تا حد زیادی دارای ابهام است. کشور های زیادی به فکر توسعه ارز دیجیتال ملی خود هستند. که از میان آن کارکرد پلتفرم  کشور چین به عنوان پیشتاز  در توسعه یوان دیجیتال و کشور ایران را برای ریال دیجیتال بررسی خواهیم کرد.

ارز دیجیتال ملی ایران

ریال ملی که برای اولین بار از سمت مسئولین کشور ایران معرفی شد. و مدل خاصی از سمت مسئولین برای کارکرد آن ها استنباط نشد. اما با این وجود در ابتدا ریال دیجیتال برای مبادلات مالی بین دو بانک در نظر گرفته شد. و در ادامه فاز دوم این دارایی برای مبادلات خرد در میان مردم در نظر گرفته شد.

برای تهیه ارز دیجیتال ملی مردم باید با پرداخت ریال و ثبت تمامی اطلاعات شناسایی خود ریال دیجیتال را دریافت کنند. این ارز ها در اختیار موسسات دولتی است. و مبنای آن ها بر پایه بلاک چین اختصاصی است. کاربران این شبکه نیز توانایی کار در انجام تراکنش های خرد را خواهند داشت.

علاوه بر آن لازم است بدانید که این ارز مانند پول فیات است. پشتوانه ای ندارد و علاوه بر آن استخراج نمیشود. تراکنش های مالی در بین کاربران متن باز نیست و تحت کنترل دولت است. ریال دیجیتال که به عنوان ارز دیجیتال ملی است. پس از قرارگیری در دسترس کاربران، شامل مالیات نیز خواهد شد. یعنی در هر تراکنش مالی کاربران مالیات آن لحاظ و از آن کسر خواهد شد.

ارز دیجیتال ملی چین

یوان دیجیتال از سال 2014 تا کنون در حال تکمیل پروژه است. چینی ها با توسعه ارز دیجیتال ملی، قصد جایگزینی آن به عنوان دارایی اصلی کشور را ندارند. بلکه آن را به عنوان ارزی مکمل درساختار مالی این کشور در نظر گرفته اند. یوان دیجیتال پروژه ای است برای کارکرد داخلی و به منظور سهولت در انجام تراکنش های مالی داخلی طراحی شده است. بر خلاف عقاید رایج این ارز قصد رقابت با دلار را ندارد.

توسعه دهندگان چینی این ارز را بر مبنای قرارداد های هوشمند معرفی کرده اند. نام توکن یوان دیجیتال e-CNY است. پلتفرم یوان دیجیتال بر اساس ثبت اطلاعات تراکنش ها به حالت متن باز طراحی شده است.  توسعه دهندگان تلاش برای ارائه یوان دیجیتال در چارچوب ارز های دیجیتال را داشته اند.

این ارز ها در ابتدا از سمت بانک مرکزی در میان واسطه های بانکی توزیع و در میان آن ها به گردش در آمده و سپس در اختیار مردم برای انجام تراکنش ها قرار خواهد گرفت. پس از وضع این دو فاز، هم اکنون به صورت طرح آزمایشی توکن  e-CNY در اختیار کاربران در حال تست میباشد.

آیا یوان دیجیتال بر پایه ارز های دیجیتال نامتمرکز است؟

با نگاه جزعی به اطلاعاتی که توسعه دهندگان یوان دیجیتال برای این ارز به عنوان مکمل پول رسمی دولت چین ارائه داده است. سوال چالش بر انگیز این است که آیا چین توانسته ارزی ارائه کند که بر مبنای خواسته طرفداران رمز ارز ها باشد؟ و یا به بیان دیگر آیا یوان دیجیتال بر چارچوب ارز های دیجیتال عدم تمرکز بر داریی های مردم  را دارد؟

پاسخ به این سوال منفی است. با این که چینی ها در توسعه یوان دیجیتال تلاش بر تحقق انتظارات کاربران را داشته اند. اما باید عنوان کنیم که یوان دیجیتال تنها یک ارز دیجیتال است. و رمز ارز نیست. با وجود قوانین به نسبت خوب اما باید گفت که هیچ کدام از تراکنش ها ناشناس نیستند. و کنترل دیتای اطلاعات در دست دولت است. به نوعی میتوان این گونه عنوان کرد که:

یوان دیجیتال یک ارز همگام سازی شده با شرایط مدرن پول است. 

ضرورت تولد ارزدیجیتال ملی چیست؟


هم اکنون پلتفرم های زیادی از ارز های دیجیتال در حال فعالیت در این فضای مالی هستند. که هر کدام از آن ها برای حل مشکلی در پلتفرم های کریپتوکارنسی به بازار ارائه شده اند. مردم و یا به عبارتی دقیق تر کاربران این حوزه مالی با حمایت از این ارز ها به آن ها اعتبار داده و از طرفی سرمایه های خود را با انجام معاملات که دست خوش نوسانات است را چند برابر میکنند.

حذف واسطه ها” بزرگ ترین مشکل و ایراد ارز های دیجیتال از دید دولت ها است. بانک ها و موسسات مالی که خود واسطه های مالی هستند. از حذف شدن خود از یک میدان مالی پر درآمد اتفاق خوشایندی نخواهد بود. به همبن دلیل با دلیل تراشی های گوناگون به دنبال جلوگیری از رشد ارز های دیجیتال و یا قراردادن پلتفرم های مالی در حوزه کنترل خود خواهند بود.

کشور چین به عنوان کشور پیشتاز مخالفت های شدید خود را برای توسعه رمز ارز ها اعلام کرده است. هم اکنون در تاریخ نگارش این مقاله استفاده و سرمایه گذاری بر روی این ارز ها ممنوع اعلام شده است. و دولت چین به مردم خود توصیه کرده که در صورت مشاهده سرمایه گذاری بر روی ارز های دیجیتال مسئولیت دارایی مردم به عهده خودشان است.

در نهایت ارز های دیجتال ملی متمرکز اند یا نامتمرکز؟


ارزی نامتمرکز است که کنترل داده و دارایی به دست نهاد خاصی نباشد. برای انجام تراکنش ها وابسته واسطه ای نباشد. و تنها میان دو نفر خریدار و فروشنده رد و بدل شود. ارز های دیجیتال ملی پول هایی طراحی شده به حالت مجازی هستند. این ارز ها  خاصیت استخراج شدن را در خود ندارند. یعنی دولت آن ها را طراحی و به آن ها اعتبار میدهد.

این ارز ها به نوعی یک نماینده و یا یک مکمل مالی برای پول های فیات اند که مدرنیزه شده اند.  با این حساب میتوان این گونه نتیجه گیری کرد که زمانی که یک نهاد دارایی را طراحی میکند. و به آن اعتبار میبخشد. به طبع کل دیتا بیس آن نیز را در اختیار دارد. و تمامی اطلاعات ترانش ها و … را تحت کنترل خود خواهد داشت.

ارز دیجیتال ملی ورژنی جدید از پول فیات است. که مدرنیزه شده و ایجاد امنیت بیشتر برای نیاز جامعه پول به بازار ارائه شده اند. علاوه بر آن این  ارز ها یک سپر دفاعی برای نهاد های مالی دولت است. که بتوانند کنترل پول (هرچند با جزییات کمتر) در اختیار بگیرند.

سیاست کاری دولت بر مبنای نیاز جامعه روز به حالت آهسته پیش روی میکند. دولت تا جایی که بتواند رضایت تقریبی مردم را به خود جلب کند پلتفرم مالی خود را توسعه میدهد. اما پیش بینی نمیشود که دولت ها به راحتی به مردم اجازه دسترسی کامل به دارایی ها و حذف پول فیات از دسترس خود را دهند.

مطالب بیشتر:


ممنوعیت ارز های دیجیتال در چین/ ارز های دیجیتال ارزشی ندارند!
صرافی غیر متمرکز (DEX) چیست؟/بررسی مزایا و معایب
استراتژی میان مدت برای خرید و فروش ارز در دنیای پر نوسان کریپتو کارنسی
ارز کازماس در ماه گذشته رشد 180 درصدی را تجربه کرده است
انتخاب پلتفرم مناسب برای سهام گذاری استیکینگ/بررسی روش ها

نوشته های مشابه

5 1 رای
رتبه مقاله
مشترک شدن
اطلاع رسانی کن
guest
0 نظرات
بازخورد داخلی
مشاهده همه نظرات
دکمه بازگشت به بالا
0
دیدگاه خود را به اشتراک بگذاریدx