ارز دیجیتال چیست؟ آشنایی کامل با ارز دیجیتال و انواع آن

ارز دیجیتال و جایگاه آن در دنیای امروز

ارز دیجیتال

با پیشرفت علم و تکنولوژی هر روزه با نام ها و  اصطلاحات جدیدی رو به رو می شویم. چندین سال است که اصطلاح  ارز دیجیتال وارد دنیا شده است و مدام در مورد آن شنیده می شود.

با این حال هنوز افرادی هستند که نمی دانند ارزهای دیجیتالی چیست و چه کاربردهایی دارد. در این مقاله به معرفی ارز دیجیتال و جایگاه آن در دنیای امروز می پردازیم.

ارز دیجیتال یا کریپتوکارنسی چیست؟

با پیشرفت تکنولوژی دنیای اطراف  نیز روز به روز دچار تغییرات می شود. بشر همیشه به دنبال این است ساده ترین و آسان ترین راه های ممکن را برای انجام کارهای خود انتخاب کند.

ارزهای دیجیتال یا رمز ارز به ارزهایی گفته می شود که با استفاده از پروتکل های رمزگذاری شده طراحی و ایجاد می شوند. مهم ترین هدف این رمزها کاهش جعل و کلاه برداری های ارزی می باشد.

این ارزها به صورت غیر متمرکز، شفافیت بالا و تغییرناپذیری بلاک چین ارائه می شوند.

 ویژگی های ارز دیجیتال و تفاوت آن با پول های معمولی چیست؟

اولین و مهم ترین ویژگی ارز دیجیتال این است که تحت نظارت و کنترل هیچ سازمان و نهادی نیست. مهم ترین دستاورد این ویژگی این است که دخالت و کنترل در مدیریت شبکه ها بلاک چین امکان پذیر نیست.

همچنین با آسان ترین راه ممکن امکان تراکنش های مالی در سراسر نقاط دنیا وجود دارد. برای ارسال پول و انجام تراکنش به نقاط مختلف دنیا با سیستم های فعلی ممکن است چندین روز زمان نیاز داشته باشد. اما با استفاده ارز های دیجیتال در عرض چند دقیقه می توانید این کار را انجام دهید.

یکی دیگر از ویژگی های این ارزها، امنیت آنها می باشد. این امنیت در قدرت هش  Hash Powerکه از اشتراک گذاری اطلاعات توسط افراد شبکه تامین می شود، به دست می آید.

همچنین سیستم رمزنگاری با کلید عمومی و کلید خصوصی این امکان به شما داده می شود که خودتان کنترل پول های دیجیتالی تان را به عهده بگیرید و هیچ کس دیگری اجازه و امکان دسترسی به آنها را نداشته باشد.

ویژگی دیگر رمز ارزها نسبت به پول های معمولی این است که انحصار ندارند. یعنی همه ی افراد برای اینکه بتوانند از شبکه های ارز های دیجیتالی مختلف مانند بیت کوین، اتریوم، لایت کوین و … استفاده کنند احتیاجی نیست از شخص یا سازمانی اجازه بگیرند و مجوزی دریافت کنند.

در کنار این ویژگی های خوب موارد دیگری نیز وجود دارد که ارزهای دیجیتال را با پول های معمولی متمایز کرده است..

ارزهای دیجیتال بعد از انجام تراکنش غیر قابل بازگشت هستند. یعنی اگر ارز دیجیتالی انتقال دهید و تراکنش شما تائید شود دیگر نمی توانید آن را باز گردانید. حتی اگر به اشتباه برای فردی واریز انجام داده باشید. مگر اینکه طرف شما مایل به انجام این کار باشد. اما در سیستم بانکی این مورد متفاوت است. به عنوان مثال اگر شما پولی را به اشتباه برای کسی واریز کنید می توانید با پیگیری های قضایی پول را به حساب خود بازگردانید. اما اگر بیت کوین یا دیگر ارزهای دیجیتال خود را به اشتباه برای فردی فرستاید باید بیخیال آن شوید.

آخرین موردی که باید به آن اشاره کنیم این است که ارزهای دیجیتال ناشناس یا نیمه شناس هستند.

آدرس کیف شما حکم همان شماره کارت یا شماره حساب را دارد. یعنی اطلاعات هویتی شما در آنها مشخص نیستند.

این آدرس ها از مجموعه از رشته حروف و اعداد تشکیل می شود. فقط بابررسی تراکنش ها و تحلیل های عمیق و دقیق می توان حدس که هویت آن فرد چیست. البته در بعضی ارزهای دیجیتالی مانند مونر، زی کش و گرین طراحی به کونه ای است که شناسایی هویت تقریبا کاری غیر ممکن می باشد.

انواع ارزهای دیجیتال

به جز بیت کوین ارزهای دیجیتال را می توان به دو دسته آلت کوین ها و توکن ها تقسیم کرد.

آلت کوین ها یا کوین ها بلاک چین مخصوص خود را دارند. کد های اولیه کوین ها از کدهای اولیه بیت کوین تشکیل شده است. به اصلاح فورکی از بیت کوین هستند.

کوین ها با دارا بودن تفاوت های جزئی در تعداد سکه، الگوریتم، استخراج، زمان ایجاد بلاکها و … از بیت کوین متمایز شدند.

برخی کوین ها مانند اتریوم، ریپل و ویوز شبکه خاص خود را بدون استفاده از کدهای اولیه بیت کوین ایجاد شده اند. این بلاک چین ها معمولا کاربرد های بیشتری به جز ارزهای دیجیتال دارند.

توکن ها دسته دیگر ارزهای دیجیتال هستند. این ارزها در بستر یک پلتفرم مانند اتریوم یا ویوز ایجاد می شوند.

این گروه بلاک چین جداگانه ای ندارند اما برای انجام تراکنش های خود از قدرت بلاک چین اصلی کمک می گیرند.

توکن ها در طی عرضه اولیه سکه یه ICO در ازای تامین سرمایه جمعی به سرمایه گذاران اهدا می شود. توکن ها کاربرد های خاص خودشان را دارند و نمی توان به چشم یک ارز آنها را دید. توکن ها خود به دو دسته توکن های اوراق بهادار و توکن های کاربردی دسته بندی می شوند.

ارزهای دیجیتال مشهور و شناخته تر شده

بیش از 2200 ارز دیجیتال در بازار وجود دارد که بخش زیادی از آنها پروژه های رها شده هستند. حدود 10 سال است که ارزهای ذیجیتال وارد بازار شده اند. برخی از این ارزها از ابتدای ورود به بازار تاکنون ارزش خود و رتبه بالای خود را حفظ کرده اند.

بیت کوین Bitcoin:

مشهورترین و قدیمی ترین ارز دیجیتال است از ایتدای بازار ارزهای دیجیتال در کانون توجه واقع بوده است.

این ارز توسط ساتوشی ناکاموتو حدود 10 سال قبل ساخته شد. بیت کوین ارز از زمان ایجاد تا کنون جایگاه نخست را حفظ کرده است.

اتریوم Ethereum:

در سال 2013 ویتالیک بوترین مطرح شد. عرضه ی اولیه سکه آن در سال 2014 انجام شد و شبکه آن در 2015 راه اندازی شد. اتریوم از همان ابتدا با ایده های نوآورانه وارد بازار شد. ارز دیجیتال این پلتفرم  ether نام دارد. برای ساخت توکن می توان از اتریوم استفاده کرد.

ریپل Ripple:

این پلتفرم متن باز است و برای انجام تراکنش های ارزان قیمت و سریع طراحی شده است. این سیستم در سال 2014 ایجاد گردید و از پول های رایج شبکه ی خود پشتیبانی می کند. ریپل بر روی همکاری با بانک ها و توسعه دادن سیستم پرداختی تمرکز کرده است و کوین آن اکس آر پی XRP نام دارد

لایت کوین Litecoin:

هدف ایجاد لاین کوین ها انجام پرداخت های سریع تر و با تغییراتی بر روی کد های بیت کوین توسط چارلی لی ساخته شد. این ارز را با نام نقره دیجیتال نیز می شناسند و جزو قدیمی ترین آلت کوین ها می باشد.

بیت کوین کش Bitcoincash:

یکی از فورک های (زنجیره بلوکی) شناخته شده بیت کوین می باشد. با اعمال تغییراتی به روی اندازه بلاک ها در سال 2017 ایجاد شد. بیت کوین کش در سال 2018 به دو زنجیره ABC و  SV تقسیم شد. زنجیره ABC  با نام بیت کوین کش به فعالیت خود ادامه داد.

ارزهای دیجیتال چرا معروف اند؟

ارزهای دیجیتال به دلیل بازارهای پر نوسان، فناورهای پیشرفته و ایده های نو به سرعت در میان مردم به محبوبیت بالایی دست پیدا کردند.

بازار ارزهای دیجیتال نوپا هستند که نوسانات زیادی دارند. ممکن است در یک روز قیمت آنها چند صد درصد رشد کند و یا ریزش شدیدی داشته باشند.

فناوری که در ارزهای دیجیتال به کار رفته است با تکیه به علم رمزنگاری و ریاضی امکان تقلب و جعل را گرفته اند و اطمینان بیشتری را ایجاد می کند.

علاوه بر این موارد با کنار گذاشته شدن واسطه ها کارها سرعت بیشتری پیدا کردند و هزینه های کمتری برای آنها پرداخت می شود.

خروج از نسخه موبایل