پرایوسی کوین چیست؟ بررسی حفظ حریم خصوصی ارز های دیجیتال

چگونه یک ارز حریم خصوصی را برای کاربران فراهم میکند؟

ارز دیجیتال حریم خصوصی محور و یا پرایویسی کوین چیست؟ این نوع ارز ها چه مشکلی را از جامعه کریپتوکارنسی حل میکنند؟ بهترین پرایوسی کوین ها کدام اند؟ در این مقاله از سایت جامع فیبودکس به بررسی این مفهوم خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید تا در ادامه به نتایج مورد نظر دست یابیم.

پرایوسی کوین


کریپتوکارنسی جامعه مالی است. که ارز های دیجیتال را در فضایی نامتمرکز به جامعه مالی معرفی کرد. این ارز ها هریک با رویکردی به جهت حل مشکل و یا به نوعی کامل کردن پلنتفرم مالی یکی یکی متولد و طرفداران خاص خود را پیدا کردند.

پرایویسی کوین ها نوع جدیدی از این ارز ها هستند که تمرکز آن ها بر روی حفظ حریم خصوصی است. یعنی کاربران در این نوع پلتفرم ها قادر به انجام تراکنش در وضعیت ناشناس باشند. اصطلاحا به این نوع از ارز های دیجیتال که پلتفرمی با این خاصیت دارن را پرایوسی کوین یا ارز های دیجیتال حریم خصوصی محور میگویند.

بیت کوین و آلت کوین ها

شاید برایتان سوال باشد ک سایر ارز ها مانند بیت کوین یا اتریوم مگر ساختاری جز این دارند؟ اگر در حوزه کریپتوکارنسی فعالیت میکنید قطعا میدانید که ارز بیت کوین یا اتریوم برای انجام تراکنش ها هیچ پرسش هویتی از کاربر ندارد. پس چگونه آن را پرایوسی کوین دسته بندی نمیکنیم؟

باید در جواب این گونه عنوان کنیم که سایر ارز ها مانند بیت کوین و… تراکنش ها را به حالت فرد به فرد و بدون واسطه انجام میدهند. بلاک چین آن ها در حالت متن باز و واضح قابل مشاهده است. در این نوع ارز ها جست و جو مبدا و مقصد تراکنش ها از درون بلاک چین مشخص است. و آدرس گیرنده و فرستنده قابل ردیابی است.

تراکنش های غیر قابل رهگیری چه فایده ای دارند؟

سوال بعدی در خصوص کارکرد پرایوسی کوین ها فایده آن ها است. زمانی که بیت کوین، ارز دیجیتال محبوب از کاربران اطلاعات هویتی دریافت نمیکند و تراکنش ها را به حالت متن باز ارائه میکند میتواند بهترین خاصیت برای جلوگیری از تخلف باشد. چرا که با وجود این ویژگی میتوان امید داشت که در آینده اگر کاربری به اشتباه دارایی را انتقال داد و یا اگر سرقتی به دست هکر ها و یا دزدان مجازی انجام شد پلیس بتواند نسبت به پیگیری آن اقدام کند.

پاسخ این گونه است که پرایوسی کوین ها با داشتن خاصیت غیر قابل رهگیری عملکردشان زیر ذره بین است. و توسط منتقدان چالش های فراوانی دارند. اما آن ها اعتقاد دارند که بسته به نیاز کاربر باید تمامی امکانات مورد نیاز آن ها از دارایی که اختیارش به دست خود افراد است فراهم شود. و هرگونه تمرکز و کنترل میتواند به حریم خصوصی صدمه وارد کند.

با این تفاسیر نهایتا این کاربر است که با مطالعه وایت پیپر هر ارز و یا بررسی ویژگی هایی که در آن ها نهادینه شده است انتخاب میکند و در آخر عملیات مالی خود را آغاز خواهد کرد.

پرایوسی کوین چگونه کار میکند؟


به طور کلی پرایوسی کوین ها برای آنکه بتوانند تراکنش ها را غیر قابل ردیابی و یا به بیانی دیگر مخفیانه انجام دهند از مسیر قطع ارتباط تراکنش و افراد بهره میبرند. و این کار با تعویض آدرس ها از روش های مختلف قابل انجام است.

1. آدرس های مخفی

در این روش پروتکل ارز مورد نظر با ایجاد آدرس های یک بار مصرف روال تایید و انجام تراکنش را می پیماید. آدرس ها یک بار مصرف وضعیتی رندوم دارند و به این ترتیب باعث گم شدن آدرس شخص فرستنده خواهند شد. علاوه بر آن همان طور که میدانید ارز دیجیتال بیت کوین با طراحی کلید عمومی و خصوصی ترتیب انجام تراکنش ها را میدهد.

مونرو (به عنوان یک پرایوسی کوین) برای حذف دسترسی به یک کلید خصوصی و عمومی بسنده نکرده و تعداد آن ها را به دو عدد افزایش داده است. و با تداخل شماره تصادفی به طور کامل فرایند پیگیری آدرس فرستنده و گیرنده را از بین میبرد. ارز دیجیتال مونرو با طی کردن مسیر زیر تراکنش ها را ناشناس میکند.

نحوه کارکرد:

در ابتدا فرستنده به کلید عمومی متصل و بعد از آن با وساطت شماره تصادفی که اطلاعاتی محرمانه در درست فرستنده است و در ادامه با تشکیل کلید عمومی جدید که آن هم خاصیتی تصادفی و یک بار مصرف دارد تراکنش به سر انجام میرسد. در نهایت گیرنده با در دست داشتن کلید خصوصی خود که در حالت تصادفی در طی روال ترامنش در اختیار او قرار داده شده است میتواند تراکنش خود را بر روی بلاک چین شناسایی کند.

پس از شناسایی تراکنش توسط فرستنده حال نوبت به گیرنده میرسد که در ابتدا بایستی از طریق کلید خصوصی خود نسبت به تهیه کلید عمومی یک بار مصرف اقدام کند. او نیز عملیات طی شده توسط فرستنده را می پیماید و در نهایت تراکنش با امضای کلید عمومی یک بار مصرف به تایید نهایی رسانده و تراکنش را به انجام برساند.

2. امضای حلقه ای

برای درک امضای حلقوی به مثال زیر توجه کنید: فرض کنید برای انجام یک تراکنش بانکی به امضای شما نیاز است. برای این که هویت شما از روی فرم امضاءتان مشخص نباشد از چهار نفر که به صورت تصادفی انتخاب شده اند خواهش میکنیم که دقیقا روی امضای شما امضا هایشان را رسم کنند. حال امضای شما دیگر قابل تشخیص نیست و میان چندین خط از دیگر امضا ها پنهان شده است.

امضای حلقه ای امضایی است که از ترکیب تعدادی امضا به صورت رسم الخطی متشکل از چند امضا تشکیل میشود. در مثالی دیگر میتوان آن را یک قطعه از پازل توصیف کرد که تنها بخشی از تصویر کل بر روی آن چاپ شده است. این امضا کمک شایانی به محرمانه ماندن آدرس فرستنده و گیرنده خواهد داشت.

3. روش zk-SNARK

زی کش برای تحقق وضعیت حریم خصوصی درون پلتفرم خود از روشی به نام “اثبات دانایی صفر” یا” zero-knowledge proof “که از الگوریتم ZK-SNARKS برای توسعه آن استفاده کرده است. در این روش کاربر برای انجام فعالیت های مالی خود ملزم به درج اطلاعات هویتی و یا اطلاعات خصوصی نیست.

همان طور که عنوان کردیم کاربران در خصوص نوع معامله شان حق انتخاب دارند. پس از انجام تراکنش ها درون والت های کاربران با دو نشان وضعیت تراکنش مشخص میشود. شروع آدرس ها با حرف” t ” روایتگر انجام تراکنش در حالت معمولی (با شفافیت) و شروع آدرس ها با حرف “Z” روایتگر پنهان بودن و عدم امکان رهگیری است.

فرستنده رد این روش برای انجام تراکنش یک اثبات دانش صفر ایجاد میکند. با این کار فرستنده ضمانت میکند که داده های ورودی و خروجی با هم یکسان اند. با این کار گیرنده متوجه خواهد شد که فرستنده ارز دیجیتال مورد نظر مجهز به کلید خصوصی لازم برای تایید شده است. تنها دارنده این کلید فقط یک کاربر است که میتواند تراکنش را نهایی کند.

 

4. بولت پروف

بولت پروف از دیگر روش های پرایوسی کوین ها برای بالابردن حریم خوصی در پلتفرم ها است. که ارز دیجیتال مونرو از آن بهره برد. تا بدینوسیله پلتفرم حریم خصوصی محور خود را قوی تر کند.

این روش نیز بر مبنای اثبات دانش صفر استوار است. اما سیستم آن بر پایه تنظیمات قابل متکی بنا نشده است. قبل از ارائه  بولت پروف‌ها سیستم جایگزین برای تحقق تراکنش حریم خصوصی محور الزام به وجود داده مشترک و واحد داشت که خود مستلزم تشکیل یک رمز جدید و منحصر به فرد برای هر تراکنش بود.

این روش به تنهایی میتوانست حریم خصوصی را بالا ببرد اما موضوع مقیاس پذیری بلاک چین مشکل ساز میشد. چون اطلاعات ذخیره بر روی بلاک چین به طرز قابل توجهی افزایش می یافت. مونرو از این روش قبل از ارائه بولت پروف‌ها بهره میبرد.

از طرفی با ارائه روش بولت پروف‌ها دیگر به یک رمز مشترک و واحد نیاز نبود. در نهایت حریم خصوصی حفظ شد و فضای کمتری از بلاک چین اشغال شد.

کوین میکس:

در این روش هر شخصی که تصمیم به انجام تراکنش دارد تعدادی از کوین مد نظر خود را مشخص و والت اختصاصی آن در مرحله بعد مبلغ را به واحد هایی یکسان تقسیم بندی میکند. پس از آن به صورت پیش فرض والت کاربر مستر نود هایی را که به تازگی در عملیات مشابه شرکت نکرده اند را برای مخلوط کوین انتخاب میکند.

ارسال درخواست از سمت والت به نود ها رسیده و در نهایت مستر نود کار انتقال درخواست را به شبکه انجام میدهد. این کار منجر به تشکیل گروه های جدید از کاربران مختلف که تمام آن ها درخواست مخلوط کردن کوین را به شبکه ارسال کرده اند را تشکیل میدهد.

این درخواست ها با هم مخلوط میشود به طوری که از هم قابل شناسایی نباشد. در نهایت کار با تایید وظیفه مستر نود از سمت کاربران به جهت صحت و سلامت کار به پایان میرسد.

پرایوسی کوین ها چه کاربردی دارند؟


پرایوسی کوین ها بر خلاف ارز هایی مثل بت کوین و اتریوم، ارز هایی هستند که در وضعیت نا متمرکز فعال اند با این تفاوت که از روی اطلاعات ثبت شده درون بلاک چین قابل ردیابی نیستند.

کاربرانی که اعتقاد دارند که تمامی تراکنش ها و یا برخی از آن ها باید در حالت ناشناس انجام شود مخاطبان و یا طرفداران پر و پا قرص این نوع ارز ها هستند.

کاربرد پرایوسی کوین ها کوین ها وضعیت نا شناس بودن آن ها است که در برخی از پلتفرم ها به انتخاب کاربر تراکنش ناشناس و یا بلعکس قابل شناسایی انجام میشود.

مزایا و معایب پرایوسی کوین ها


از مزایای این ارز ها در ابتدا ناشناس بودن تراکنش های ارسالی و دریافتی از سمت کاربران است. این حالت برای کاربران مطلوب است. و عده کثیری از آن ها به دنبال رفع تمام مکنترل ها بر روی دارایی هستند.

از دیگر مزایا ایجاد امنیت در پلتفرم های مالی با گردش مالی های بالا است. تعداد زیادی از شرکت های سهامی خاص و یا عام که روزانه مجبور به انتقال مبالغ بالایی از دارایی ها هستند تمایلی به رویت تراکنش ها در بستر بلاک چین ندارند. چون این حالت برای آن ها خطر آفرین بوده به همین دلیل وجود پرایوسی کوین ها در این بخش میتواند پلتفرمی مناسب و کاربردی به نظر آید.

از معایب این این ارز ها میتوان به میزان کارمزد آن ها اشاره کرد. برای اینکه کاربران بتوانند تراکنش های خود را مخفیانه انجام دهند باید کارمزد بالایی را بپردازند. که میتوان آن را بدیهی دانست. زیرا روند انجام تراکنش ها برای قرارگیری در وضعیت محرمانه طولانی تر شده و قاعدتا کامزد آن نیز بالا میرود.

و در نهایت موضوع بد نامی این ارز ها است که غالبا از سمت رقبا درون فضای مالی ایجاد میشود. وجود خاصیت غیر قابل رهگیری تراکنش ها این نوع ارز ها را در مضان اتهام قرار داده و آن ها را بستر هایی برای پول شویی و انجام عملیات مجرمانه معرفی میکنند.

چالش های قانونی در پرایوسی کوین ها


قابلیت انجام تراکنش ها بدون رهگیری موضوعی است که تا حد زیادی دولت با آن مسئله دارد. این نوع پلتفرم ها فضا هایی آسیب پذیر و از طرفی زمینه ای مناسب برای انجام فعالیت های مجرمانه خواهد بود. مانند حملات هکر ها و به دنبال آن، انواع اخاذی های گوناگون در قبال برگشت دادن بخشی از دارایی و یا پلتفرم سرقت شده نمونه هایی از آن میباشد.

با وجود پلتفرم های در دسترس، به نوعی تا حد بالایی امکان مداخله پلیس برای پیگری جرم و جرائم از بین خواهد رفت. و این خود به تنهایی موضوعی برای نگرانی دولت ها است.

توسعه دهندگان  با قرار دادن کلید View key مشکل را حل کرده اند. این کلید یک ابزار کاربردی برای معامله گران است. که در دسترس مالک دارایی است. که از آن طریق میتوان جزییات تراکنش را مشاهده کرد. با بروز هرگونه اتفاق مجرمانه صاحبان دارایی میتوانند از آن طریق به مجریان قانون قابلیت پیگیری را دهند.

علاوه بر آن حالت انجام تراکنش ها در وضعیت حریم خصوصی محور تنها در والت اختصاصی این ارز فراهم است. و در سایر کیف پول ها دسترسی به این امکان فراهم نیست.

از دید منتقدان:

توسعه این نوع پلتفرم ها در وضعیت غیر قابل ردیابی از دید “لیلیتا اینفانته” که خود از نماینده های ویژه مبارزه با مواد مخدر است این گونه است:

بدیهی است که پلتفرم های پیگیر گریز از بهترین بستر های کلاه برداری در فضای مالی دیجیتال است. و میتوان از آن ها به عنوان ابزار مورد نیاز هکر ها یاد کرد.

اما باید عنوان کنیم که فعلا نقدیندگی آن ها پایین بوده و فعالیت آن به حالت پلتفرمی چالش ساز نبوده.

با این حال بازرسان پلیس در این خصوص نیز راه هایی برای جست و جو و ردیابی مجرمان دارند. که جزییات روش های آن در دست خودشان است.

مطالب بیشتر:
دش چیست؟ و با چه هدفی به فضای مالی کریپتوکارنسی پاگذاشته است؟
تزوس (TEZOS) چیست؟/ بررسی عملکرد و روش های کارکرد آن
ارز دیجیتال چیا و ارتباط استخراج آن با کمیاب شدن هارد دیسک
فلو flow چیست؟چگونه میتوان بر روی فلو سرمایه گذاری کرد؟
هایپرلجر چیست؟ و چگونه اجرا می‌شود؟/بررسی مفهوم و نحوه اجرایی آن

 

 

خروج از نسخه موبایل