زپ Zap به چه معنا است و چه کاربردی دارد؟/zapping در دیفای چیست؟
یکی از اصطلاحات فضای مالی ارز های دیجیتال که کاربران با آن مواجه میشوند. کلمه زپ Zap است. در این مقاله از سایت جامع فیبودکس با مفهوم زپ در ارز های دیجیتال آشنا میشویم. و به سوالاتی نظیر زپ چیست و چه کاربردی در ارزهای دیجیتال دارد؟ و همچنین چه پلتفرم هایی از زپ استفاده میکنند پاسخ خواهیم داد. با ما همراه باشید تا در ادامه به نتایج مورد نظر دست یابیم.
Zap در معنای لغوی خود به “حذف بخشی از مسیر یا فرایند” اشاره دارد. که این معنا در مورد زپ در دیفای هم صدق میکند. در حوزه مالی دیفای زپ نیز معنا پیدا میکند. که به معنای لغوی اش هم کم بی ارتباط نیست.
زپ در دیفای چه معنایی دارد؟
حوزه مالی دیفای یک بخش از خانواده کریپتوکارنسی است. که تلاش میکند تمامی فعالیت های مالی مانند انواع سرمایه گذاری ها، وام و… را به انجام برساند.
کاربران خانواده مالی کریپتوکارنسی میتوانند به انتخاب خود از این بستر درآمد زایی کنند. دیفای نیز مانند سایر بخش های دیگر ارز های دیجیتال رو به تکامل است. و هر روز قایلیت ها و راهکار های جدیدی را به سبب تسهیل فرایند سرمایه گذاری و … ارائه میدهد.
یکی از این قابلیت ها سرمایه گذاری از طریق تزریق دارایی و سپرده گذاری و در عوض دریافت کارمزد به سبب تامین نقدینگی است. این کار در نظام مالی متمرکز مانند بانک ها و … توسط واسطه ها به انجام میرسد.
اما در دیفای این بخش به دست خود افراد است. و آنها کار های مشارکت خود را به انجام میرسانند. تا با این کار به اصلاح دیفای را “کاربر محور” کرده باشد.
زپ Zap برای حل چه مشکلی در روند سرمایه گذاری و تامین نقدینگی دیفای طراحی شده است؟
کرو فایننس (Curve Finance) یه عنوان یک پلتفرم ارائه دهنده خدمات و امور مالی غیر متمرکز دیفای و مناسب برای تبادل استیبل کوین ها است. 3Pool یکی از این سرویس ها است که با نام “سرویس سه گانه” در دسترس کاربران قرار دارد.
کاربران برای شروع فعالیت مالی خود میبایست دارایی خود را که به شکل USDC ،DAI و USDT در کیف پول آنها است. در استخر نقدینگی واریز کنند. تا روند کاری آنها شکل بگیرد.
حال کاربر با این تنوع مالی که در نیای مجازی کریپتوکارنسی وجود دارد. دارایی هایی جز این موارد و کیف پول خود داشت. چگونه میتواند آنها را تبدیل و مشارکت سرمایه گذاری خود را آغاز کند؟ چقدر هزینه برای این تبدیل باید بپردازد و یا چقدر وقت صرف کند تا تمام مسیر فرایند سرمایه گذاری خود را بپیماید؟
تبدیل دارایی و هزینه های تحمیلی
به صورت عادی یک سرمایه گذار برای تبدیل دارایی های خود به دارایی مورد نظر سه تراکنش پیش رو دارد. تراکنش اول برای تبدیل بخشی از ETH به USDC؛ تراکنش دوم تبدیل ETH به DAI و تراکنش آخر تبدیل ETH به USDT.
بدیهی است که این تبدیل ها در پلتفرم های مالی رایگان نیست. و هر کدام کارمزد خاص و برای تراکنش های اتریومی بعضا هزینه های گس را به دنبال دارد.
همین مرحله یک سیکل کاری هزینه بردار برای سرمایه گذار است. که در گام اول به شدت خود نمایی میکند. علاوه بر آن هزینه بعدی برای انجام این تراکنش ها است. که همین موضوع با توجه به شلوغی شبکه متغیر است. که کاربران را مجبور میکند برای تایید تراکنش هایشان زیر بار هزینه های گس و… روند.
چالش بعدی نرخ تبدیل است. که در بازار پر نوسان کریپتوکارنسی ممکن است در زمان تغییر و تبدیل دارایی این دارایی ها دستخوش تغییر شوند. و از نظر ارزش در لحظه خربد و فروش تطابق نداشته باشند.
مثلا کاربر با حجم دارایی مشخصی شروع به تبدیل ارز ها میکند. اما در پایان حجم کمتری از ارزش را در اختیار دارد. که بخشی از آن ها در جریان نوسانات بالا و پایین شده است. البته حالت بر عکس هم میتواند رخ دهد.
مثلا کاربر در آخر این تبدیل ها حجم بیشتری از دارایی را در دست داشته یاشد. در کل این موضوع فضای تغییرات را آسیب پذیر و ریسک پذیر میکند. و این که کاربر از این تبدیلات تصمیم به ترید کردن ندارد. بلکه آماده سرمایه گذاری در نوع دیگری میشود.
با این حساب تغییرات دارایی (حتی در زمانی که حجم دارایی بیشتر میشود) به واسطه خرید و فروش برای این گروه سرمایه گذاران مطلوب نیست. و هزینه بر و زمان بر تلقی میشود.
و در نهایت کاربر سرمایه گذار در گام آخر با چهارمین تراکنش یه سبب شروع سرمایه گذاری خود یعنی واریز دارایی به استخر نقدینگی را انجام دهد تا در نهایت سپرده گذاری در استخر ها آغاز شود.
زپ تراکنش ها را انجام میدهد
توسعه دهندگان و فعالان حوزه مالی دیفای برای حل مشکل تبدیل دارایی زپ را به عنوان راهکار ارائه دادند. همان طور که در ابتدای مطلب عنوان کردیم. zap فرایند در قالب قرارداد های هوشمند کوتاه میکند. و دارایی را در فرایند Zapping بجای 4 گام به یک گام تبدیل میکند.
به طور واضح تر، اتر سرمایه گذاران در یک گام به 3 دارایی مورد نیاز تبدیل و در قالب همان قرارداد به استخر نقدینگی واریز میشود. با zap بخش زیادی از مسیر تبدیل که منجر به اتلاف هزینه و زمان کاربران میشود حذف میشود. و تبدیل در یک مرحله در کوتاه ترین زمان ممکن به انجام میرسد.
چه پلتفرم هایی از زپ کردن استفاده میکنند؟
به طور کلی پروتکل های یرن فایننس (Yearn Finance)، صرافی غیرمتمرکز تریدر جو (Trader Joe)، پلتفرم بیفی فایننس (Beefy Finance)، رمپ دیفای (Ramp Defi)، پلتفرم زپر (Zapper) ار مجموعه پلتفرم های ارائه دهنده zap یه شمار میروند. که در ادامه به معرفی بعضی از آنها میپردازیم.
یرن فایننس (Yearn Finance)
یرن فاینس یکی از پروتکل هایی است که بر بستر اتریوم فعالیت میکند. و به عنوان یک تسهیل کننده تلاش میکند تا خدمات zap را به کاربران ارائه دهند.
این پلتفرم در وضعیت خودکار برای کاربران متقاضی وام در شبکه های مالی دیفای تبدیل های مورد نیاز مانند Compound ،Aave و Dydx را انجام میدهد. این پروتکل همین عملیات را برای شروع سرمایه گذاری در استخر های نقدینگی انجام میدهد.
رمپ دیفای (Ramp Defi)
رمپ دیفای از دیگر پلتفرم های خدمات رسان تابع قرار داد های هوشمند و توسعه داده شده بر بستر بایننس اسمارت چین در حوزه مالی دیفای است.
که بیشتر تمرکز آن ایجاد وضعیت معاملاتی در کمترین نرخ کارمزد است. افراد فعال در شبکه برای دریافت وام و فعالیت هایی از این دست در بستر زپ دیفای کمترین کارمزد را میپردازند.
ساختار این پلتفرم برای سرمایه گذاری در استخر ها به این شکل است. که کاربران با تهیه کوین BNB به سیستم زمپینگ متصل شده و عملیات مشارکت در استخر نقدینگی را در وضعیتی ساده و ارزان به انجام میرسنند.
پلتفرم بیفی فایننس (Beefy Finance)
این پلتفرم تلاش میکند تا سود درافتی کاربران را از استخر های نقدینگی جمع و در بهترین وضعیت (بالاترین سود) در اختیار سرمایه گذاران قرار دهد. تا روند سرمایه گذاری را ساده تر و بازدهی سود بیشتری را در اختیار کاربران قرار دهد.
بیفی فایننس خود پلتفرمی مبتنی بر قرارداد های هوشمند است. که از تعداد زیادی از دارایی های دیجیتال در بستر خود پشتیبانی میکند.
علاوه بر این زپ در این پلتفرم فعال است. و کاربرانی که علاقه مند به مشارکت در سرمایه گذاری درون استخر های نقدینگی هستند میتوانند به واسطه آنها اتصال به استخر ها را در وضعیتی بهتر و یاده تر داشته باشند.
صرافی غیرمتمرکز تریدر جو (Trader Joe)
تریدر جو از جمله بازارساز های خودکار (AMM) ایت که بر روی شبکه آوالانچ قرار دارد. این پلتفرم با هدف تسهیل کنندگی دیفای سعی میکند هر آنچه که کاربران به سبب انجام فعالیت های خود مانند خرید و فروش، سواپ، سرمایه گذاری در استخر های نقدینگی، فارم، سرمایه گذاری استیکینگ و… نیاز دارند در اختیارشان قرار دهد. تا روند کوتاه تر و ساده تر شود. این پلتفرم با یک توکن از دارایی جفت ارز های معاملاتی را برای انتقال و شروع سرمایه گذاری در استخر های نقدینگی قرار می دهد.
پلتفرم زپر (Zapper)
پلتفمرم زپر در واقع یک توع رابط میان پروتکل های دیفای است. در حالی که سایر پلتفرم ها بیشتر یک دکس هستند. در این پلتفرم کاربر با اتصال کیف پول خود به پلتفرم کلیه خدمات مورد نیاز خود را از انواع سرمایه گذاری های استیکینگ، مشارکت در سهام گذاری های استخر نقدینگی، دریافت و کسب سود حاصل از سرمایه گذاری های متعدد، انواع وام و… را در حالی که متصل به زپ و Zapper هستند در کوتاه ترین زمان و در کمترین هزینه به انجام برسانند.
در این پلتفرم دو عنوان Zap In و Zap Out برای مواقع ورود به استخر نقدینگی و خروج از آن تعریف شده است.
مطالب بیشتر:
دیفای DeFi چیست؟ بررسی مزایای انجام امور مالی غیر متمرکز(در تب جدید مرورگر باز می شود )
استخر نقدینگی چیست و چگونه به انجام تراکنش های ارزدیجیتال کمک میکند؟(در تب جدید مرورگر باز می شود )
افرادی که قصد وام گرفتن از دیفای دارند این مقاله را بخوانند!(در تب جدید مرورگر باز می شود )
چرا امنیت پروژه های حوزه مالی دیفای ضعیف است؟(در تب جدید مرورگر باز می شود )